Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S undergräver välfärden

Annons

I Sverige är flertalet ense om att ersättningen vid arbetslöshet och sjukskrivning skall ligga på en nivå som ger en acceptabel levnadsstandard. I dag är denna nivå 80 procent av lönen upp till en inkomst av drygt 20 000 kronor i månaden. Detta är bra - bortsett från att detta inte gäller på lönenivåer över dessa 20 000 i månaden, vilket riskerar att leda till ett ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen.

Från tid till annan sätts nivån i trygghetssystemet ifråga. Nu senast är det moderaterna som föreslår att nivån på ersättningen skall sänkas efter en tid av arbetslöshet eller sjukskrivning. Och ibland talas det om fusk och felaktigt utnyttjande av våra trygghetssystem.

I tv tog s-kvinnornas ledare Nalin Pekgul bladet från munnen och klargjorde att hon kände till ett flertal som var sjukskrivna och samtidigt jobbade svart. Det var modigt gjort, men säkert inte populärt hos statsrådet och partikamraten Hans Karlsson (s). Han menar att fusket har en så liten omfattning att vi kan bortse från det.

Hans Karlsson har fel. Fusket med sjukskrivningar och uttag av föräldraförsäkring har inte en så liten omfattning att vi kan bortse från det. Vi skall inte acceptera att en enda svensk krona hamnar hos någon som inte har rätt till denna. Detta av två skäl. Dels moraliska, fusk är förödande för vår moral. "Kan han fuska kan väl jag?" Och dels av ekonomiska, vi har inte råd med fusk. Den som är arbetslös eller sjuk skall få ersättning på 80 procent och den som jobbar skall inte få någon ersättning alls.

Nu börjar vi också kunna se konsekvenserna av det nya påfundet - friåret. På arbetsförmedlingen i Västerås tvingas man skära ned i bristyrkesutbildningen.

Det är arbetslösa som vill bli svetsare eller specialarbetare inom verkstadsindustrin, som direkt efter utbildning skulle kunna få jobb, som nu inte kan få sin yrkesutbildning. Orsaken är att arbetsförmedlingen i?stället måste finansiera friåret, som innebär att någon med arbete kan gå hem ett helt år med ersättning motsvarande reducerad a-kasseersättning. Detta har regeringen av miljöpartiet tvingats att acceptera.

En regering som inte vill ta i itu med fusket i vårt trygghetssystem, eller som beslutar att fullt friska med jobb får betalt för att stanna hemma, får problem med att upprätthålla arbetsmoralen. Min och folkpartiets linje är att den som är sjuk, föräldraledig eller arbetslös skall ha en hygglig ersättning så man inte tvingas sänka sin levnadsstandard. Men den som inte är sjuk, föräldraledig eller arbetslös skall inte ha någon ersättning alls. Och det skall vara helt i sin ordning att kontrollera att ersättning är berättigad.

Väljer politikerna att ta itu med fusket och misshushållningen kan vi fortsätta med 80 procent av lönen i ersättning till den som är sjuk, föräldraledig eller arbetslös. Om inte, kommer samhället inte att ha råd med att upprätthålla dessa ersättningsnivåer och en välfärd värd namnet. För mig är valet enkelt - rädda välfärden.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons