Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S underminerar Västerås ekonomi

Annons

Västerås stad går mot ett stort underskott. De senaste årens ekonomiska utveckling för Västerås stad är mycket illavarslande. Traditionellt har ekonomin varit stram och även under svåra år har underskott undvikits. Nu är läget ett annat. För tredje året i rad visar den socialdemokratiska och vänsterpartistiska majoriteten att de inte klarar av att hålla en budget i balans enligt statens balanskrav.

Visst går det att hänvisa till att den socialdemokratiska regeringen kommer med nya pålagor mitt under pågående verksamhetsår. Till exempel innebär förskottsinbetalningarna av pensionerna ett minus med 25 miljoner kronor för Västerås stad. Visst går det att referera till skatteprognoser som gör att vi får ett större underskott än vad som kunde förutses.

När vi ser tillbaka så har skatteintäkterna under svåra år blivit mindre än prognostiserat och när det är goda tider så har skatteintäkterna blivit större. För att klara variationen i intäkterna och svårigheterna att göra prognoser så måste Västerås stad budgetera ett större överskott. Vi moderater har både 2004 och 2005 budgeterat högre överskott, i jämförelse med majoriteten, för att kunna möta osäkerheter i prognoserna.

Det är svårt att göra omställningar i verksamhet med kort varsel. Det behövs en långsiktighet och då krävs det att den socialdemokratiska regeringen respekterar kommunerna och inte gör stora förändringar mitt under gällande budgetår. Det krävs också att socialdemokratiska kommunalråd budgeterar bättre för att klara lägre skatteintäkter än förväntat.

Det är märkligt hur den socialdemokratiska majoriteten i riksdagen kan lova mer pengar till kommunerna samtidigt som de kräver kommunerna på mångmiljonbelopp. Det är också märkligt hur socialdemokraterna i Västerås kan planera för ett nytt fotbollsstadium när det samtidigt beslutas om besparingar för att klara årets underskott i ekonomin.

Vi moderater tar ansvar och vi har lagt ett budgetförslag med högre överskott för att kunna möta osäkerheter i till exempel skatteprognoserna.

Vi har också visat ansvar och ställt upp på akuta åtgärder för att minska underskottet i årets ekonomi, orsakat av socialdemokratisk politik både i riksdagen och i kommunen.

ELISABETH UNELL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons