Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Ungdomars arbetslöshet bekämpas bäst med höjd kompetens

Arbetslösheten bland unga i Sverige är hög och växande. I dag är den svenska ungdomsarbetslösheten högre än i jämförbara europeiska länder – såsom Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike.

Annons

Omkring 100 000 personer i åldern 18–24 år är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Bara i Västmanlands län är 3 488 unga, varav 1 825 i Västerås, antingen inskrivna som arbetssökande eller i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

I Västmanland tar vi socialdemokrater ansvar och lägger förslag om satsningar för att få fler ungdomar i jobb eller utbildning.

Med en regering som har få förslag och idéer har kommunerna fått ta ett allt större ansvar.

Regeringens strategi mot ungdomsarbetslösheten har misslyckats. Under de senaste fem åren har långtidsarbetslösheten bland unga ökat kraftigt. Bland de långtidsarbetslösa ungdomarna dominerar personer utan gymnasieutbildning.

Vi socialdemokrater anser att ungdoms-arbetslösheten ska bekämpas genom att höja ungdomarnas kompetens och under-lätta för unga att ta steget ut på arbetsmarknaden. Det behövs också en aktiv näringspolitik som stimulerar framväxten av nya jobb. Ingen ung ska vara arbetslös mer än sex månader. Vår utgångspunkt är att unga människor ska jobba eller studera – inte vara långtidsarbetslösa.

- Vi vill införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Det ska bli ett krav på unga arbetslösa som får ersättning från samhället att de fullgör sin gymnasieutbildning. Den individuella utbildningsplanen ska präglas av att det finns många olika vägar fram till ett slutbetyg och att behoven skiljer sig mellan olika individer.

- Vi ska satsa brett på yrkesintroduktionsjobb där unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. I vårt budgetalternativ gör vi en satsning där kommuner och landsting kan erbjuda 75 procentiga anställningar till kollektivavtalade löner kombinerat med 25 procents handledning. Vi avsätter också resurser för handledning för att stödja modellen inom det privata näringslivet.

- Vår ambition att attackera rekryteringsgapet. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, vilket hindrar företagens möjligheter att växa. Företagen hittar inte rätt arbetskraft trots att många går utan jobb. Här behövs breda satsningar. Vi föreslår 5 500 nya platser inom bristyrkesutbildning, 7 000 nya platser inom högskola och universitet samt 4 500 nya platser inom yrkeshögskolan.

Totalt vill vi skapa mer än 35 000 nya riktiga jobb- och utbildningsplatser för unga. På kort sikt minskar vi den höga arbetslösheten. På längre sikt gör vi redan nu något åt den generationsväxling som kommer att ske på arbetsmarknaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons