Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+v: Allmännyttan Mimer hotas av det nya ägardirektivet

Rätten till en god bostad är en grundläggande välfärdsfråga. Vi menar att Mimer är Västerås stads helägda verktyg för att uppnå detta välfärdsmål.

Annons

Bolaget ska därför tillhandahålla attraktiva och prisvärda hyresbostäder med god kvalitet och servicenivå i stadsdelarna.

I dag finns Mimerfrågan återigen på kommunfullmäktiges dagordning. Förslaget till ägardirektiv är ett allvarligt hot mot Mimers ställning som allmännyttigt bostadsföretag. Rollen som offensivt instrument för bostadsförsörjningen kommer att reduceras mycket kraftigt. I ett längre perspektiv kan Mimer bli ett bostadsföretag för de socialt mest behövande istället för ett bostadsföretag för alla.

I ombildningsprogrammet har majoriteten klargjort att nära 4 300 av Mimers drygt 10 300 hyresrätter är till salu för att ombildas till bostadsrätter. Det motsvarar över 40 procent.

Hittills har Mimer byggt och tillhandahållit hyresrätter. Nu vill majoriteten Mimer även ska producera och tillhandahålla bostadsrätter. Vi protesterar kraftigt emot att kommunägda Mimer ska konkurrera med kommersiellt verksamma bygg- och bostadsföretag. De etablerade bygg- och bostadsföretagen klarar mer än väl av att producera de nya bostadsrätter som marknaden vill ha.

Genom att Mimer ägs av Västerås skattebetalare får bolaget konkurrensfördelar. I opposition pekade majoriteten på att skattebetalarägda verksamheter inte ska konkurrera med privata

företag. När de själva får bestämma är det tydligen OK.

Nedmonteringen av allmännyttan får negativa konsekvenser för Västerås framtida utveckling. Mimers normgivare för hyresnivåerna kommer exempelvis att minska kraftigt, vilket påverkar hyresnivåerna uppåt i hela stan.

En väl fungerande bostadsmarknad i en stad som har ambitionen att växa och utvecklas förutsätter även att det finns god tillgång till prisvärda allmännyttiga hyresbostäder av god kvalitet. Majoritetens satsning på ombildning och nyproduktion av bostadsrätter leder långsiktigt till minskad rörlighet på arbetsmarknaden.

Mimer har en stark ställning bland västeråsarna. Det visade sig också genom att Hyresgästföreningen samlade in nästan 7 000 namnunderskrifter för en folkomröstning under våren 2007. Majoriteten valde dock av feghet att genomföra en urvattnad opinionsundersökning i stället för en folkomröstning. Opinionsundersökningens resultat har inte tillfört något alls i frågan om ägardirektiven för Mimer.

Ulla Persson

oppositionsråd (s)

Per Lithammer

Oppositionsråd (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons