Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+v: Dålig prioritering att lägga ner Hospice

Annons

Att lägga ner Gryta hospice vore ett fruktansvärt misstag. Det är fel att människor som är svårt sjuka, och bara har en kort tid kvar i livet, ska få betala notan för att Centrallasarettet ska få en onkologavdelning igen.

Att ställa två så viktiga verksamheter emot varandra är cyniskt. Vi förstår inte hur den moderatledda majoriteten i landstinget kan släppa fram ett sådant förslag och att den moderatledda majoriteten i Västerås stad inte protesterar.

Gryta hospice drivs av Västerås stad och Landstinget Västmanland. Så gott som alla som har haft anhöriga som har vårdats där vittnar om ett fantastiskt omhändertagande i livets slutskede. Här får man kvalificerad vård, trygghet, värme och omsorg i en hemlik miljö när man inte orkar eller kan vårdas hemma längre.

Att rasera en bra, uppskattad och dessutom nödvändig verksamhet för att få pengar till något annat är ett dåligt sätt att prioritera.

Vi säger inte att en onkologavdelning inte behövs, men det får inte ske på bekostnad av Gryta hospice.

Så gott som alla politiker, oavsett partifärg, brukar

säga att kommuner och landsting måste bli bättre på att samarbeta. Samarbetet knakar och gnisslar ibland, på grund av paragrafer som ska följas och olika sätt att tänka. Även när det gäller Gryta hospice har det under åren gnisslat en del. Men som tur är har patienter och anhöriga inte märkt så mycket av det.

Nu verkar den moderatledda majoriteten både i stan och landstinget tycka att det enklaste är om man avvecklar Gryta för att det är så jobbigt att samarbeta.

Helt fel! Gnisslar samarbetet ska det smörjas. Samverkan mellan landstinget och kommunen måste utvecklas för människors bästa. Det är vår plikt som politiker att se till att det fungerar.

Läggs Gryta hospice ner tas ett kliv tio år bak i tiden. Viktiga erfarenheter och kunskaper riskerar att gå förlorade. Ett uppskattat hem för människor i livets slutskede försvinner.

Vi protesterar kraftigt mot planerna på att lägga ner Gryta hospice!

Denise Bergström (s)

oppositionsråd, landstinget

Juha Rundgren (v)

oppositionsråd, landstinget

Ulla Persson (s)

oppositionsråd, Västerås stad

Per Lithammer (v)

oppositionsråd, Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons