Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + v: Den förra majoriteten lade grunden för ett landsting i balans

Annons

Landstinget Västmanland gör ett bra bokslut för 2008. Den moderatstyrda majoriteten vill ta åt sig äran, men vad de glömmer att tala om är att grunden för den goda ekonomin lades under förra mandatperioden av den dåvarande s- och v- majoriteten.

2003 togs ett svårt men nödvändigt beslut. Fyra partier - socialdemokraterna, vänsterpartiet, moderaterna och folkpartiet - enades om att sjukvården i Västmanland var tvungen att omstruktureras. Det gick inte längre att hålla fyra akutmottagningar öppna.

Om landstinget inte hade omstrukturerat sjukvården, skulle det idag ha haft stora underskott. Efter 2003 har Landstinget Västmanland gjort överskott varje år. Sedan 2005 är det lånefritt. Det var den dåvarande s+v-majoriteten som löste de sista lånen.

Den förra s+v-majoriteten tog initiativ till flera viktiga beslut som vi nu ser effekterna av:

Stora avsättningar till kommande pensioner. Försäljningen av landstingets kansli på Hållgatan i Västerås. Beslutet om den nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet, ny ambulansstation och rättspsyk i Sala och ny ambulansstation i Fagersta.

Den nuvarande moderatstyrda majoriteten fick ta över ett lånefritt landsting med ekonomin i balans. Men den fick också ta över ett landsting som hade förlorat en kommun - Heby.

Vi från socialdemokraterna och vänsterpartiet var motståndare till länsbytet, just för att det skulle bli dyrt för västmanlänningarna. Men de borgerliga partierna vägrade se konsekvenserna. Så som VLT skriver i sin ledare den 3 januari:

"De dåvarande oppositionspartierna tog för lätt på kostnaderna för Hebys länsbyte. När de väl kom till makten fick de bita i det sura äpplet och höja skatten".

Bland annat var nuvarande ordförande i landstingsstyrelsen Tomas Högström (m) en ivrig påhejare av Hebys länsbyte.

Det är bra att den nuvarande majoriteten har tagit sitt förnuft till fånga och stoppar fortsatta skattesänkningar.

Men med tanke på de stora utmaningar vi står inför, borde man även ha låtit bli att sänka skatten för 2009.

Vi är mycket oroliga för framtiden. Vi står inför en lågkonjunktur som ser ut att bli både djup och långvarig, med vikande skatteintäkter som följd. Dessutom står landstinget inför kommande stora investeringar: det handlar främst -om den nya vårdbyggnaden vid Centrallasarettet och byggandet av Citytunneln i Stockholm.

Landstinget har också andra svåra frågor som måste lösas snabbt:

Situationen på akuten i Västerås, med långa väntetider.

Överbeläggningarna och utbrotten av VRE-smitta på Centrallasarettet.

Bristen på fasta familjeläkare, med stora kostnader för hyrläkare som följd.

Men vi har ännu inte hört hur den nuvarande majoriteten tänker lösa de problemen.

Denise Norström (s)

oppositionslandstingsråd

Juha Rundgren (v)

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons