Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+V: Förändrat företagarklimat i Hallstahammar?

Anna Lundberg (FP) och Jenny Olsson (M) lever i den enklaste av alla världar.

Annons

För att förbättra företagsklimatet i kommunen föreslår man privatiseringar av de kommunala verksamheterna. Förbättring är alltså lika med privatisering enligt borgerlig uppfattning. Kan det vara så enkelt? Varför har då ingen tänkt på att avskaffa kommunen och därmed även dess politiker?

Vissa privatiseringar förskräcker. Vi kan i dag se hur hela havet stormar när privata gymnasier etableras. De kommunala anslagen för gymnasieskolan finansierar i dag i Västeråsområdet dubbelt så många gymnasieplatser som behövs. De kommunala medlen går också till den reklam som anses behövas för att konkurrera ut andra skolor.

Kan det vara kostnadseffektivt att ett mycket stort antal privata företag anordnar utbildningar som redan finns i kommunal regi? Det bästa måste väl ändå vara att privat verksamhet kompletterar den kommunala där så behövs.

Varför inte ta exemplet med den privata vårdcentralen i Hallstahammar som fick fyra månader på sig att skapa vinst? Sedan ledsnade ägarna och stängde. Tur att det finns en landstingsdriven vårdcentral kvar.

Privat verksamhet kan vara bra, men är inte alltid bäst så som de borgerliga tycks tro. När man från högerhåll pratar om alternativ till kommunal verksamhet talar man sällan om innehållet utan bara om själva driftsformen.

I de flesta fall handlar verkligheten om en blandning mellan privat och offentligt. Ishallen är ett aktuellt exempel. Brukslinjen likaså, med offentlig finansiering och privat utförare. För att inte tala om allt det som upphandlas med kommunala pengar från privata leverantörer inom främst den tekniska förvaltningen och inom skolan.

Ett förbättrat företagsklimat kan bäst skapas genom att utveckla serviceandan i kommunen och se till att det finns mark och fastigheter för den som vill etablera sig. En väg in-kontoret är ett bra exempel på kommunala initiativ för att skapa bra förutsättningar för den som vill driva företag på orten.

Catarina Pettersson (S)

Hans Petersson (V)

kommunalråd, Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons