Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

s + v: Majoriteten ger fördelar för avtalslösa

Västerås stad kommer inte längre att kräva sociala villkor i nivå med kollektivavtal eller andra gängse branschavtal vid upphandlingar. Det drev den moderatledda majoriteten igenom vid senaste kommunfullmäktige torsdagen den 6 september.

Annons

Kravet på sociala villkor i enlighet med kollektivavtal är ett principiellt viktigt krav. Ingen anbudsgivare ska kunna lämna ett lägre anbud därför att spelreglerna är olika.

De som arbetar med verksamheter som betalas med västeråsarnas skattepengar ska ha rimliga villkor. Kravet är lika självklart som att anbudsgivare ska sköta sina skatter och visa miljöhänsyn.

Ställer staden inga krav på att man sköter skatter, tar miljöhänsyn och uppfyller sociala villkor kan oseriösa anbudsgivare lägga lägre anbud än de anbudsgivare som uppfyller samhällets regler och krav. Vi kan inte ha vissa fördelaktiga regler på bana 1 och andra regler på bana 2. Ett privat företag eller en kommunal förvaltning borde självklart ha samma villkor som grund för sina anbud.

Både före, under och efter fullmäktiges debatt den 6 september har majoriteten mycket tydligt klargjort att man inte vill ha några krav på sociala villkor i enlighet med kollektivavtal när Västerås stad gör upphandlingar. Moderaten Tomas Salzmann är den ledande talesmannen för den moderatledda majoriteten i Västerås stad i arbetsrätts- och avtalsfrågor. Han har också mycket tydligt klargjort majoritetens starka och ideologiskt grundade motstånd mot kollektivavtal.

Majoritetens linje är att företag som lämnar anbud till Västerås stad ska behandlas olika. På bana 1 gäller vissa regler. På bana 2 gäller andra regler. Företag på bana 1 får fördelar i konkurrensen med seriösa anbudsgivare på bana 2 eftersom de inte behöver ta hänsyn till sociala villkor om lönenivåer, försäkringar, hälsovård etcetera.

Kollektivavtal är bra, men det ska vi inte ha, säger Tomas Salzmann. En mer kluven tunga får man leta efter. Samtidigt som han framställer sig själv som den stora allvetaren anklagar han s och v för att vara trångsynta, protektionistiska och nationalistiska.

Men i sin roll som talesman för den moderatledda majoriteten och politiskt ansvarig arbetsgivare för ett stort antal av kommunens medarbetare måste Tomas Salzmann svara i klartext på följande frågor:

Ska kollektivavtalen avskaffas? Ska Västerås stad inte teckna kollektivavtal med fackliga organisationer som Kommunal, SKTF och lärarfacken i fortsättningen? Vad är du och majoriteten egentligen ute efter i fråga om kollektivavtalen och

arbetsrätten?

Vi kräver att du som talesman för majoriteten själv svarar på dessa frågor. Tydlighet i politiken är viktigt!

Staffan Jansson

Oppositionsråd (s)

Vasiliki Tsouplaki

Ersättare i kommunstyrelsen (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons