Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+V+MP: Björklunds gymnasieskola i diket

Annons

Nu är det på väg att inträffa som vi har varnat för länge! Yrkesutbildningarnas attraktionskraft har minskat i den nya gymnasieskolan som genomförs till hösten. Det som har hänt är att antalet förstahandssökande till yrkesinriktade program har minskat till förmån för framför allt samhällsprogrammet. Detta är inget unikt för Västerås utan det händer i hela landet.

Vi är övertygade om att anledningen till det är att de yrkesinriktade programmen inte ger behörighet till vidare studier efter gymnasiet.

Skälet till det är logiskt. De flesta som är behöriga till ett yrkesinriktat program är också behöriga till ett studieförberedande program. Då väljer man program som inte stänger några dörrar framför program som inte ger möjlighet att göra val senare.

Vi är allvarligt oroade över att färre väljer program som leder till yrken där det är brist på arbetskraft som till exempel VVS och vårdyrken.

Varför ska yrkesprogrammen ge högskolebehörighet kan någon fråga sig? Det viktigaste är väl att man lär sig yrket? Svaret har blivit tydligt nu. Det är svårt att veta vad man vill bli när man är 15 år. Därför vill man hålla dörren öppen för högskoleutbildning även om man väljer att gå ett yrkesprogram.

Men det finns också ett annat svar. Alla yrken kräver en god bas i kärnämnen. Det är viktigt att i alla yrken att ha goda matematikkunskaper, kunna utrycka sig väl i tal och skrift, kunna bra engelska och ha goda kunskaper om hur samhället fungerar.

Det är krav som arbetsgivarna ställer på alla sina medarbetare. Därför ska, som vi ser det, alla på de yrkesinriktade programmen få en hög nivå på kunskaper som också ger högskolebehörighet. Däremot bör lärmetoderna på de yrkesinriktade programmen vara kopplade till det yrke man utbildar sig till.

Vi rödgröna har varnat för det som nu händer ända sedan skolminister Jan Björklund presenterade förslaget till ny gymnasieskola. Nu är det en verklighet som vi tvingas leva med.

Vi kommer att arbeta för att gymnasieskolor med yrkesinriktade program aktivt erbjuder eleverna kurser som är högskoleförberedande och organiserar undervisningen så att det blir möjligt att läsa dessa kurser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons