Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + V: Nu kommer nedskärningarna!

Annons

Vid årets första sammanträde med kommunstyrelsen för Västerås stad behandlades bland annat ett dokument med titeln Budgetinriktning 2010-2012. Dokumentet är ett tydligt uttryck för den moderatstyrda majoritetens politik, en politik som nu leder till nedskärningar i den kommunala välfärden i Västerås.

Under år 2008 varnade vi flera gånger för att sämre tider var på väg. Även i våra förslag till budget för Västerås stad år 2009 pekade vi på detta.

I början av november 2008 tog vi upp den ekonomiska utvecklingen i en skrivelse till kommunstyrelsen. Så här skrev vi bland annat:

"Läget är allvarligt. Västerås stads verksamheter kan stå inför sparkrav samtidigt som viktiga investeringar kan komma att skjutas på framtiden. Vi anser att det behövs ett omtag med nya åtgärder för att förhindra att de många västeråsare som är beroende av kommunens verksamheter - exempelvis barnen och de äldre - får betala priset för lågkonjunkturen."

Varje gång under 2008 som vi varnade för sämre tider har utvecklingen blivit långt värre och sämre än vad någon kunde förutse. Men varje gång som vi fört fram våra varningar har majoriteten varit kallsinnig och oförstående till våra varningar. Först nu i januari 2009, när varslen står som spön i backen och när utanförskapet växer så det knakar, har även majoriteten börjat inse hur verkligheten ser ut.

I budgetdirektiven ger majoriteten nu besked till västeråsarna om att Västerås stads verksamheter får samma budget 2010 som för i år. Det blir heller ingen kompensation för ökade löner och priser, utan andra åtgärder ska vidtas för att klara detta.

I klartext blir det kännbara försämringar i den kommunala välfärden. Västeråsarna får som exempel räkna med att det blir fler barn i förskolans barngrupper, fler barn per lärare i skolan och försämrat gatuunderhåll. Det blir också lägre investeringar i bland annat skolor, idrotts- och fritidsanläggningar.

Framöver kommer vi att följa noga hur majoritetens politiska intentioner förverkligas och vad försämringarna i den kommunala välfärden betyder för vanliga västeråsare. Vi återkommer även senare med egna förslag till budget år 2010 för Västerås stad och dess verksamheter.

Ulla Persson (s)

Per Lithammer (v)

oppositionsråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons