Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + V: Vi vill investera i länsbornas hälsa

När den moderatstyrda majoriteten införde Vårdval Västmanland lovade man fler vårdcentraler och fler fasta familjeläkare åt folket. Så har det inte blivit.

Annons

Tvärtom, det har blivit ett vårdval på företagens villkor. När vårdcentralerna inte lönar sig slår de igen.

Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill göra om vårdvalet till ett hälsoval. Vårdcentraler som arbetar hälsofrämjande ska få särskild ersättning.

I dag, den 16 juni, är det dags för landstingsfullmäktige att behandla landstingsplan och budget för 2010–2012. Det är en svajig historia där majoriteten har kalkylerat med ett överskott på endast tio miljoner kronor. Det kan lika gärna bli minus tio miljoner,

eller ännu större underskott.

Det är svåra ekonomiska tider. Jobbkris och den borgerliga regeringens ovilja att höja statsbidragen till kommuner och landsting, gör att ramarna är tajta. Men Landstinget Västmanlands svåra ekonomiska situation beror också på att den nuvarande majoriteten inte har lyckats krympa kostymen efter bortfallet av Heby.

Från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har vi nu i tre år krävt en genomlysning av specialistsjukvården. Den måste noga gås igenom, granskas och anpassas efter västmanlänningarnas behov. Västmanland måste för att klara framtidens vårdbehov, utöka samarbetet med andra landsting. Det andra kan sköta bättre och billigare ska vi överlåta åt andra.

Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill utveckla det nuvarande vårdvalet till ett hälsoval. Detta beskriver vi i vårt förslag till landstingsplan för 2010–2012.

Varenda kommun i Västmanland har

högre ohälsotal än riksgenomsnittet. Om vi kan få ner det får vi också ner kostnaderna för sjukvården. Men det viktigaste är att vi får en befolkning som mår bättre.

Det behövs omprioriteringar. Det är svårt, men måste göras.

Den moderatstyrda majoriteten i Västmanland har misslyckats med att skapa fler vårdcentraler och fler fasta familjeläkare. Privata vårdcentraler i Kungsör, Hallstahammar och Eriksborg har slagit igen eller är på väg att stänga, för att de inte är tillräckligt lönsamma.

Nu vill majoriteten sälja ut ännu mer av den landstingsdrivna vården. På tur står först Bergslagssjukhuset och vårdcentralen

i Fagersta och sen vårdcentralen Sala Norra. Bara för att de inte går runt. I stället för att se var problemet ligger och lösa det, gör majoriteten det enkelt för sig och säljer ut.

Vad händer om inte heller de privata vårdgivarna lyckas få vårdcentralerna på fötter? Jo, de läggs ner.

Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sedan vårdvalet införts påtalat att ersättningsmodellen inte håller. Det räcker inte att ha en ersättning som baseras på ålder. Den måste också ta hänsyn till sådant som vårdtyngd och sociala faktorer som påverkar hälsoläget. Dessutom vill vi: 

- att vårdcentralerna ska få särskild ersättning för hälsofrämjande insatser, 

- att vårdcentraler oavsett om de drivs av privata företag eller landstinget ska vara skyldiga att redovisa hur de använder skatte-betalarnas pengar,

- införa hälsokontroller för alla 40-åringar,

- införa tandvård för hemlösa,

- ha fortsatt fri sjukvård och tandvård till alla barn och ungdomar, och 

- ha regelbundna läkemedelsgenomgångar för alla äldre för att undvika över- och felmedicinering. 

Även i svåra tider måste man ha mod att investera. Vi vill investera i västmanlänningarnas hälsa.

Denise Norström (S)

Juha Rundgren (V)

oppositionsråd i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons