Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(s): Vågar inte alliansen möta västeråsarna i en öppen debatt om Mimer?

Den moderatledda majoriteten i Västerås ligger inte på latsidan när det gäller att privatisera västeråsarnas gemensamma egendom. Knappt fem månader efter valet slår den till med den gamla moderata paradgrenen "ombildning av hyresrätter till bostadsrätter".

Annons

Det nu beslutade ombildningsprogrammet för allmännyttiga Bostads AB Mimer innebär att hyresgäster i innerstaden och i yttre stadsdelar som Bäckby, Råby, Pettersberg, Vallby och Skultuna erbjuds att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter.

Principiellt kan vi dela uppfattningen att Mimer dominerar flera av kvarteren i de aktuella yttre stadsdelarna i alltför hög grad. Bland annat för att främja integrationen kan det ha ett värde med flera aktörer och flera upplåtelseformer i dessa kvarter.

Men vi anser inte att ombildningen ska ske brådstörtat. En kort betänketid i bostadskvarter som är mindre attraktiva gör att färre om ens några hyresgäster blir intresserade. Snarare är ombildningen en process som kräver mycket tid för att ge bra resultat.

Vi vill därför ha en långsiktig plan där det tas mycket stor hänsyn till berörda hyresgästers egna uppfattningar och ekonomiska situation. Ingen ska tvingas till en ombildning eller flytt mot sin vilja. Planen ska också ha en tydlig inriktning för att främja integration.

Däremot säger vi bestämt nej till att göra om Mimers hyresrätter i attraktiva lägen till bostadsrätter. De centrala och centrumnära lägena blir i praktiken reserverade för människor som har gott ställt medan de som inte har råd blir hänvisade till mindre attraktiva områden.

När Mimers hyresrätter i attraktiva lägen förvandlas till bostadsrätter tas ett första och mycket stort steg mot att förvandla allmännyttan till ett bostadsbolag som bara tillhandahåller hyresrätter till människor som inte har det så gott ställt.

Det stora problemet på bostadsmarknaden Västerås är inte att få fram fler bostadsrätter i attraktiva lägen. Problemet är att få fram nya hyreslägenheter till vettiga priser. Alla måste bo, men alla måste inte och vill inte bo i ägda lägenheter.

En lagom blandning är bäst, även när det gäller boendet. Vi vill att det ska finnas minst 30 procent hyresrätter i både äldre stadsdelar och i nya bostadsområden. Det också angeläget att det också finns god tillgång till hyresrätter i attraktiva lägen. Därmed kan behovet av en god bostad tillgodoses utifrån vars och ens behov och livssituation.

De senaste 25 åren har Mimer sålt 2950 hyresrättslägenheter för att stärka bolagets ekonomiska ställning. Ingen av de genomförda fastighetsförsäljningarna har syftat till att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Syftet med försäljningarna har istället varit att bevara och stärka hyresrätten. Det har blivit flera aktörer för hyresrätten i enskilda stadsdelar. Samtidigt har Mimer fått ekonomi för att kunna bygga 3140 nya hyresrätter, även i attraktiva lägen som på Lillåudden.

Alla medborgare i Västerås har byggt upp och äger Bostads AB Mimer. Därför borde ett beslut om att ombilda bolagets hyresrätter till bostadsrätter föregås av en fri och öppen demokratisk debatt. Vi anser också att riktlinjerna för ombildningsprogrammet är ett principiellt viktigt politiskt inriktningsbeslut där kommunfullmäktige borde få ta ställning i frågan.

Vi beklagar starkt att den moderatledda majoriteten inte vill eller vågar möta västeråsarna i en fri och öppen debatt om ombildningen av Mimers hyresrätter innan man går till beslut. Detta är anmärkningsvärt eftersom majoriteten påstår att man vill främja medborgarinflytande, demokrati och öppenhet. I praktiken valde majoriteten det slutna styrelserummet framför den demokratiska debatten och öppenheten när man hade chansen att välja.

Ulla Persson

Björn Kvick

Christer Karlsson

Solveig Ingemarsson

Ivar Pedersen

Socialdemokraternas representanter i styrelsen för Bostads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons