Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Västeråsalliansen drar en skrytvals om renhållningen

Annons

I torsdagens VLT skryter den moderatledda majoriteten i Västerås stad om att man ska sänka kostnaderna för insamlingen av hushållssopor med 20 procent.

Majoriteten påstår att renhållningen är dyr och

ineffektiv genom att den drivits i kommunal regi. Därför anser majoriteten att kostnaderna åkt i höjden. Det majoriteten också säger - om än indirekt - är att de som arbetat med renhållningen är inkompetenta.

Därför vill majoriteten att renhållningen ska konkurrensutsättas och får det att låta som en nyhet. Men hjulet fanns redan innan majoriteten insåg det.

Fakta är att renhållningen konkurrensutsatts tre gånger - 1992, 1993 och 2001. I alla tre upphandlingarna lämnade Renhållningsverket eget anbud. Upphandlingarna sköttes av Konsult och service. Renhållningsverket vann alla tre upphandlingarna.

Vi håller därför inte med om beskrivningen av renhållningen. Tvärtom är det så att renhållningen varit effektiv och välskött.

Annars hade man inte vunnit tre upphandlingar.

Majoriteten tänker nu arbeta för att sänka renhållningens kostnader. Men den rationalisering som de skryter med har diskuterats, planerats och förberetts under flera år.

En av förutsättningarna för rationaliseringen är att insamlingen sker med dubbelfackade fordon. Inköpen av sådana fordon började för flera år sedan, men först till hösten 2007 fanns det tillräckligt många fordon för att genomföra rationaliseringen.

På senare år har inköpen av nya fordon ökat för att klara rationaliseringen. De nya fordonen är biogas-drivna fordon i enlighet med stadens klimatpolitik. Det var anledningen till att det fanns fler reservfordon 2007 än vad som behövdes. Situationen var tillfällig. För några år sedan var situationen omvänd, då saknades det reservfordon.

Majoriteten lovar nu att sänka kostnaderna för insamlingen med 20 procent. Det är bra om det blir så. Men insamlingen är bara en fjärdedel av totalkostnaden. Resten är statliga skatter och kostnader för avfallsbehandlingen. Den utlovade besparingen på insamlingen är inte lika med en taxesänkning med 20 procent.

Det som den moderatledda majoriteten i tekniska produktionsstyrelsen inte vet, det vet samma majoritet i tekniska nämnden. Den 18 mars beslutade nämnden att höja renhållningstaxan med 3,3 procent. Idag, den 15 april, kommer tekniska nämnden att omsätta denna procentsats till krontal inför ett beslut av kommunfullmäktige.

Yngve Wernersson

gruppledare i tekniska

produktionsstyrelsen

Tommy Levinsson

gruppledare i tekniska nämnden

Gunila Rickman

tidigare ordförande

i renhållningsstyrelsen,

nu ledamot av tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons