Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi arbetar för att barnfamiljer ska få en enklare vardag

Varje morgon ser vi er hasta in på bussen, ut på förskolan, lämna och hämta, och däremellan jäkta in på affären för att hitta något att laga middag på.

Annons
Familjerna är viktiga. Vårt parti har aldrig vikit från linjen att arbetsmarknads- och familjepolitiken måste ha jämställdhet som en viktig ledstjärna, skriver debattörerna.

Sen blir det att skjuts till barnens träning och därefter hem och natta, men innan dess lite läxläsning. Vi beundrar er ork och kraft. Sverige har världens nyfiknaste och mest kavata ungar – och det är tack vare er!

Sveriges barn har något som är alldeles, alldeles unikt. Något som präglar våra barn och vårt samhälle och gör Sverige till världens mest jämställda land, är närvarande och engagerade pappor!

Även om siffrorna kunde vara bättre, tar Sveriges pappor ut långt mer föräldraledighet och ”vab-dagar” än några andra pappor. I världen. Att det blivit så är ingen slump utan en följd av envetet politiskt arbete och stegvisa reformer mot mer jämställdhet.

Jämställdheten har dock tagit en paus under den borgerliga regeringen. Andelen pappor som är hemma med sjuka barn sjunker, och andelen män som tar ut föräldra-ledighet står helt stilla. Trenden är tydlig: utan ett pådrivande och aktivt jämställdhetsarbete från regeringen står utvecklingen still eller går bakåt.

Vårt parti har aldrig vikit från linjen att arbetsmarknads- och familjepolitiken måste ha jämställdhet som en viktig ledstjärna. Under vår kongress fattade vi nya beslut på avgörande punkter inom det familjepolitiska området. Vi är mycket tydliga med målen för vår familjepolitik: barnen först samt jämställdhet mellan män och kvinnor!

Här är fyra av våra förslag inom det familjepolitiska området:

1. Flexibel och tillgänglig barnomsorg som är trygg och fungerande även på kvällar, nätter och helger. Det finns få saker som är så viktiga för att jobbet ska fungera och ungarna ska må bra. Barn till föräldrar som arbetar obekväma tider borde har rätt till den trygghet som det innebär med en bekant plats, där sängen, gosedjuret, kompisarna och personalen finns för att med kvalitet ge barnen barnomsorg också på obekväm tid, inte bara under natten.

2. Möjlighet för bägge föräldrarna att vara hemma samtidigt tillsammans med barnet den första månaden. Den första tiden med ett nyfött barn kan vara alldeles kaotisk. Det mesta ställs på ända, och det behövs två föräldrar hemma för att få det att fungera. Därför införde Socialdemokraterna de så kallade ”pappadagarna” på tio dagar, då pappan kan vara hemma med familjen. Vi vill nu göra det möjligt för båda föräldrarna att vara hemma tillsammans den första månaden.

3. Höjt tak i den tillfälliga föräldrapenningen så att även den förälder som tjänar mest kan vara hemma när barnet är sjukt. I dag tar mammorna ut två av tre vab-dagar och trenden pekar neråt. Målet är givetvis att mammor och pappor tar ut ungefär lika många vab-dagar. Givetvis måste det vara upp till familjen självt att bestämma vem som ska vara hemma från jobbet, men vi tror att både barnen och föräldrarna mår bra av ökad jämställdhet inom familjerna. Därför vill vi höja taket i föräldrapenningen så att den som tjänar mest – oftast pappan – också kan vara hemma med sjuka barn.

4. Barn har rätt till båda föräldrarna. För att öka jämställdheten och för barnens egen skull tror vi att det är viktigt att föräldrarna delar tiden med de små barnen mera lika mellan sig. Som ett steg på vägen vill vi att föräldraförsäkringen delas i tre lika delar. En tredjedel för vardera vårdnadshavaren, och en tredjedel som båda har möjlighet att ta ut. Vi tror att det här är ett riktigt sätt att börja vägen mot ett mer jämställt föräldraskap.

Utöver dessa frågor arbetar vi för att barnfamiljer ska få en enklare vardag. Bort med de kränkande vab-intygen, som varken minskar fusket eller gör barnen friskare. Säkra pengarna till förskolan så att inte kommunerna kan använda statsbidragen för att ”täppa igen” andra budgethål med. Vi vill alltså öronmärka en del av kommunernas stats-bidrag till förskolorna, och på sikt vill vi att förskolan ska vara avgiftsfri – för alla barn.

Sven-Erik Österberg

Skinnskatteberg,

gruppledare i riksdagen

Margareta Israelsson

riksdagsledamot, Västerås

Olle Thorell

riksdagsledamot, Surahammar

Pia Nilssonriksdagsledamot, Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons