Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi måste vinna kampen mot klimatförändringen för barnens skull

Den närmaste tiden är viktig för vår framtid. Många klimatpolitiska beslut ligger på riksdagens, ministerrådets och europaparlamentets bord.

Annons

Frågan är om vi i Sverige och Europa ska leda arbetet att motverka klimatförändringar eller bara följa med. Om vi misslyckas med att ta de avgörande besluten för att möta det allt snabbare förändrade klimatet riskerar vi inte bara nationers säkerhet utan också våra barns möjlighet att leva ett gott liv.

- Sverige och EU måste stå upp för målet att reducera utsläppen så pass mycket att ökningen av den globala temperaturen inte blir mer än två grader. Vi får inte backa från detta mål. Om en sektor bidrar mindre måste en annan bidra mer. Den svenska regeringen måste driva på.

EU ska hålla i ledarflaggan och inte vänta på att andra ska gå före. Vi har ett moraliskt ansvar att göra vår egen hemläxa först eftersom vi är rika och förorenar mycket. Vi kommer också få en mer långsiktig tillväxt med mer jobb om vi i tid förbereder vår ekonomi för framtidens globala marknader och dess efterfrågan på mer energieffektiv teknik. Om Europa visar vägen kommer det också bli lättare att uppnå ett tillräckligt bra internationellt avtal kring miljön.

Vi behöver kombinera åtgärder för att motverka klimatförändringen med att göra det lättare att byta jobb, utbilda sig och påbörja nya karriärer. Idag håller man ibland onödigt länge fast vid teknologier som släpper ut mycket eftersom man tror att anpassningen till ett hållbart samhälle hotar jobben. Men våra jobb och vår ekonomi hotas inte av miljömässigt tänkande och ny teknik. Våra jobb hotas av gammalt tänkande och frånvaron av anpassning till framtidens behov.

EU och Sverige måste se på klimatförändringen som en säkerhetspolitisk fråga. Klimatförändringen har redan resulterat i konflikter, migration och till och med krig. I den traditionella försvars- och säkerhetspolitiken planerar vi av tradition för det värsta scenariot. Vi allokerar resurser och har viljan att stå redo om det värsta inträffar. När det gäller hotet om klimatförändringar planerar vi däremot efter det mest sannolika scenariot. Det leder till att vi riskerar att göra för lite för sent. Det har inte våra barn råd med.

I Europavalet 2009 och riksdagsvalet 2010 har väljarna chans att visa vad de vill i klimatfrågan. Vi hoppas att väljarna då röstar för en mer offensiv och ambitiös klimatpolitik. Vi socialdemokrater är beredda att leda kampen mot klimatförändringar. Det har vi visat både i Sveriges riksdag och i Europaparlamentet. Samtidigt vill vi fortsätta att utveckla vår klimatpolitik så att den blir ännu bättre.

Om du har synpunkter på vad som behöver göras på klimatområdet vill vi gärna höra dem!

Olle Thorell

riksdagsledamot för Västmanland

Åsa Westlund

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons