Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi satsar på ungdomars psykiska hälsa

Annons

Allt fler unga mår dåligt och lider av psykisk ohälsa. Det är svårt och tufft för den ungdom som är drabbad och dess nära och kära. Det innebär också att färre klarar skolan och därmed försämrar möjligheterna att på ett bra sätt kliva in i vuxenlivet med arbete och egen bostad. Behovet av ökade insatser från samhället är stort. Vi kan aldrig tillåta att en ung människa blir sjuk och går miste om sin framtid.

Vi måste se till att fånga upp ungdomar i tid och se varningstecknen när de kommer. Vi måste också se till att vården har resurser för att ge den som är sjuk vård och stöd. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar därför 280 miljoner kronor per år 2016–2019 på barns och unga vuxnas psykiska hälsa. Pengarna ska bland annat gå till våra ungdomsmottagningar, så att de kan ha den personal som krävs och hålla längre öppettider.

I år satsas det också ytterligare 100 miljoner kronor på att möta barn och ungas psykiska ohälsa, både på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och på vårdcentralerna. Stöd och vård måste finnas där de unga är, och personalen måste ha rätt sorts kompetens. Därför har vi ökat resurserna inom Elevhälsan så att det ska finnas tillräckligt med personal och också fler specialpedagoger i skolan.

Vården ska vara lika för alla, det ska inte spela någon roll vad dina föräldrar tjänar. Därför införs kostnadsfria läkemedel och varor inom läkemedelsförmånerna för barn upp till 18 år. Vi kan aldrig acceptera att allt fler unga mår allt sämre, inte en enda ung människa ska behöva förlora hälsa och framtidshopp. Förutom de riktade satsningarna har vi också tillfört tio miljarder kronor årligen till välfärden i generella statsbidrag.

Nyligen tog många gymnasieelever i Västerås och Västmanland studenten. I samband med det har vi besökt ungdomsmottagningar, personal på gymnasieskolor och andra personer som arbetar med våra unga. Syftet med besöken är fånga upp värdefulla insikter när det kommer till att ytterligare förbättra situationen för våra ungdomar.

Vi prioriterar nämligen satsningar på våra ungdomar framför skattesänkningar och nedskärningar. Det är så vi stärker den svenska modellen där alla får möjlighet till en bra uppväxt, fri från sjukdom och ohälsa.

Olle Thorell (S) riksdagsledamot

Pia Nilsson (S) riksdagsledamot

Sandra Zanabria (S) ordförande SSU Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons