Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi vill att landstinget utreder förutsättningarna för att bilda ett regionförbund

Centerpartiets distriktsordförande Magnus Kindbom och kommunalrådet Lars Kallsäby skriver att Västmanlands län bör bli egen region i väntan på storregion.

Annons

Det är bra att Centerpartiet nu uttalar en uppfattning i frågan. I dag är ansvaret för regionala utvecklingsfrågor splittrat på olika aktörer, ofta med överlappande ansvarsområden.

Detta vill vi Socialdemokrater komma till rätta med. Vi vill till skillnad från Centerpartiet bilda ett regionförbund i ett första steg och är därefter öppna för låta vårt län ingå i en storregion. Ett regionförbund ska arbeta med en länsstrategi för att lättare kunna prioritera och kraftsamla.

Med ett regionförbund kan utvecklings-insatser samordnas, vi kan besluta om användning av statliga medel för regional utveckling, samordna trafikpolitiken, och arbeta med näringspolitiska insatser på ett bättre sätt än i dag.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog i sin alternativa landstingsplan i fjol, att Västmanland skulle bli regionförbund med samma motiveringar som Centerpartiet nu anför. Det tråkiga i den debatten var att Magnus Kindbom, som även är ledamot i landstingsfullmäktige tillsammans med landstingsrådet Birgitta Andersson (C), valde att rösta ner förslaget. De sade inget om den vision som Centern nu målar upp.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och nu även Centerpartiet verkar göra samma analys om behovet av samordning i länet i en helt ny organisation. Med den utgångspunkten bör det inte vara svårt att kunna enas kring en lösning. I landstingsfullmäktige ligger en S-motion inlämnad av mig och Glenn Andersson. Vi vill att landstinget utreder förutsättningarna för att bilda ett regionförbund. Med den argumentation som Centerpartiet nu anför har jag svårt att se att det inte kommer att ställa sig bakom motionen. Det borde därmed finnas en majoritet i landstingsfullmäktige för bildandet av ett regionförbund.

I en storregion har Västerås stora chanser att utgöra säte. Den chansen ska vi inte spela bort utan förvalta väl. Ett första steg är att bilda ett regionförbund för att på bästa sätt samordna oss. Västmanlands län är i dag ett av få län som varken ingår i en storregion eller har ett eget regionförbund.

En hel mandatperiod är snart till ända och på regionfronten rapporteras intet nytt. Moderaterna har ledaransvaret i både Västmanlands Kommuner och landsting (VKL ) och i landstinget. Hur länge ska Center-partiet acceptera att Moderaterna blockerar denna strategiskt viktiga fråga för jobb och tillväxt i Västmanland?

ordförande för Socialdemokraterna i Västerås,

LARS ERIKSSON

ledamot i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons