Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi vill få ut bäst och mest service för skattekronorna

Annons

Vi socialdemokrater har ingen ambition att lägga ned några deltidsbrandkårer eller att ställa ökade effektiviseringskrav på Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

Sedan förbundets start har man moderniserat och effektiviserat det så att likvärdig materiel finns på alla stationer utifrån deras uppgifter. Att Västerås skulle vilja lägga ned deltidskårer är också ett ogrundat argument. Västerås är beroende av de mindre deltidsstyrkorna och det är en klar kostnadsbesparing samtidigt som det är en trygghetsskapande åtgärd att ha det stödet.

Hela ambitionen med förbundet var att bygga upp en likvärdig räddningstjänst för alla i det. Det har vi nu. Varför ska då de mindre kommunerna betala en större del av avgiften?

Jag frågade i en tidigare debattartikel Lise-Lott Johansson (M) i Surahammar varför invånarna där ska betala 200 kronor mer per invånare för sin räddningstjänst än Västerås. Jag fick aldrig något svar.

Jörgen Andersson (M) skriver i en debattartikel den 20 januari att det inte är vår uppgift att på kommunal nivå bedriva statlig utjämningspolitik. Jag menar på att det är vår uppgift att i ett gemensamt kommunalförbund rättvist och solidariskt fördela kostnaderna, att bara se om sitt egna hus är väldigt kortsiktigt.

Med det resonemanget blir det tydligt att Mode-raterna i Västerås är emot samarbete, regionbildning och att allting blir billigare genom att driva i Västerås egen regi. Är det så att Moderaterna bara är för räddningsförbundet så länge kommunen själv tjänar på det?

Jörgen Andersson verkar inte har förstått sitt uppdrag som ersättare i regionens räddningsförbund. Är han bara en representant för en medlemskommun och bevakar dess egenintresse eller ser han till förbundets helhet och dess bästa?

Vi socialdemokrater vill samverka för att kunna få ut den bästa och den mesta servicen för skattekronorna, och då är det rimligt att vi betalar vad det faktiskt kostar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons