Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi vill halvera ungdomsarbetslösheten

I juni tar 120 000 svenska ungdomar studenten – mitt i jobbkrisen. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är redan bland de högsta i hela EU.

Annons

Den är nu uppe i hela 25 procent. Det får förödande konsekvenser – för enskilda tjejer och killar och för Sverige som land. Många av de som snart tar studenten går rakt ut i arbetslöshet. Här har politiken ett jobb att göra.

Vi socialdemokrater vill att EU ska vara en union för full sysselsättning. Som ett första steg vill vi halvera ungdomsarbetslösheten i EU. Ungdomar ska erbjudas jobb, utbildning och praktik. Det är möjligt eftersom vi sätter jobb före stora skattesänkningar.

Här i Västmanland är nu över 2 660 ungdomar arbetslösa. Många unga beskriver frustration, ovisshet och maktlöshet. Hur ska man få den arbetslivserfarenhet som krävs om man inte ens får chansen till ett första jobb? Inget arbete, ingen möjlighet att flytta till egen bostad, ingen möjlighet att leva ett självständigt liv. Framtidstron viker. Ungdomars situation påverkar samhällsbygget i grunden.

Även utanför ungdomskullarna stiger arbetslösheten snabbt i Sverige. Oron för den egna framtiden och hushållsekonomin växer. Vad händer om arbetslösheten når den egna familjen? Kan räkningarna betalas? Kommer vi ha råd att låta barnen gå på sin efterlängtade fotbollsskola i sommar?

I dag dominerar högern i EU. I Europaparlamentet, i kommissionen och i regeringarna styr Fredrik Reinfeldts partivänner. De väljer bort jobbpolitiken. Det blir dyrt. Vi ser hur Sverige halkar efter. Nu behövs förändring och framtidstro.

Vi socialdemokrater har nu presenterat vårt valmanifest inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. I skarp kontrast till högern i Sverige och resten av Europa sätter vi jobben först. EU ska vara en union för full sysselsättning. Unga ska inte behöva inleda sitt vuxenliv med arbetslöshet. Unga har rätt till meningsfull sysselsättning med jobb, utbildning och praktik, som stärker möjligheterna till en egen försörjning.

Vi går nu till val för att EU ska anta ett nytt mål om att halvera arbetslösheten senast till 2015 bland unga som inte studerar. Det är ett viktigt första steg. Och med kloka investeringar går det att uppnå!

Vi socialdemokrater är övertygade om att vägen till fler jobb går via kunskap och investeringar i ny grön teknik, inte via låga löner och försämrade arbetsvillkor. Vi vill avveckla EU:s jordbrukssubventioner och i stället investera i kunskap och utbildning som stärker industrin och skapar fler jobb. Vi vill stärka den svenska kollektivavtalsmodellen och sätta jobb och villkor i arbetslivet före marknaden. Vi vet att det är en framgångsrik modell som uppmuntrar utveckling och tillväxt. Lika lön för lika arbete ska gälla i alla EU:s länder. Vi kräver därför att EU:s utstationeringsdirektiv ändras.

Vi går till val den 7 juni i övertygelse om att Sverige och Europa måste agera nu för att bekämpa ungdomsarbetslösheten och skapa fler jobb. I vårt valmanifest presenterar vi ytterligare en rad förslag för fler jobb, klimatinvesteringar och ett öppet och demokratiskt EU.

Sverige och Europa har inte råd med att människor fastnar i arbetslöshet. Vi väljer investeringar i jobb i stället för att stå passiva inför arbetslösheten. Med fler jobb växer ekonomin och vi får resurser för att utveckla välfärden. Så kan jobbkris vändas i framtidstro. Med en högerregering i Sverige är det viktigt med starka socialdemokratiska röster i EU-parlamentet.

Mona Sahlin

partiledare

Marita Ulvskog

Olle Ludvigsson

Åsa Westlund

kandidater i valet till EU-parlamentet

Sven-Erik Österberg

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons