Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så eländigt är det inte i Västerås

Annons

Ulf Hedman, debattör med stark och tydlig borgerlig profilering, har synpunkter på Västerås kommuns ekonomi.

Plötsligen verkar det som om Ulf Hedman vill öppna kranarna så att alla verksamheter kan få de ekonomiska resurser de vill ha.

Nu är det tyvärr så att kommunernas ekonomiska resurser är begränsade.

I år är obalanserna så stora att kommunsektorn riskerar att få ett samlat underskott med 10 miljarder kronor. Den skattebetalda verksamheten i Västerås skulle kunna drivas i över två år med den summan.

För Västerås kommun beräknas årets underskott bli 80 miljoner kronor. Större delen av underskottet beror på att skatteinkomsterna blir lägre än beräknat, men omkring 25 miljoner kronor av underskottet beror på att några verksamheter har svårt att klara sin budget.

Budgeten är väldigt viktig för oss som är förtroendevalda. Det är genom budgeten vi talar om vad vi vill ha gjort och vad det får kosta.

När Västerås folkvalda kommunfullmäktige har beslutat om budgeten utgår vi ifrån att verksamheterna har respekt för fullmäktiges beslut, och att man håller sig inom de ekonomiska ramar som man har fått.

Likväl finns det obalanser i en del verksamheter. Vi som är ansvariga för ledningen av Västerås vill helt enkelt veta vad berörda verksamheter tänker göra för att få ekonomisk balans.

Tar vi inte itu med problemen finns det dels en risk för att besparingar måste göras i andra verksamheter som till exempel i skolan eller äldreomsorgen, dels att problemen växer sig ännu större.

Ulf Hedman kritiserar på sedvanligt sätt enbart socialdemokraterna. Men faktum är att det var en fullständigt enig kommunstyrelse - 13 ledamöter från sju politiska partier - som gav berörda verksamheter i uppdrag att till i början av hösten återkomma med förslag på hur man ska få balans i den egna budgeten.

Inga beslut om besparingar är alltså fattade.

Hade Ulf Hedman fattat ett annat beslut än kommunstyrelsen? Vilka åtgärder hade han vidtagit för att få balans i ekonomin? Eller tycker Hedman att verksamheterna ska bortse från beslut som folkvalda organ fattar om ekonomi och verksamheter?

För att få tillräckliga resurser till de kommunala verksamheterna är det självklart viktigt att vi har en tillväxt i samhällsekonomin.

Kommunerna "lever" på skatteinkomster som kommer från betalda arbetade timmar. Ulf Hedmans påstående om att den gemensamma kakan krymper är dock gripet ur luften.

Sanningen är att svensk ekonomi växer. För närvarande är tillväxten 2,6 procent, vilket är väsentligt bättre än genomsnittet för Europa. Den höga tillväxttakten beror på att näringslivet - trots alla floskler om näringslivsklimatet som Ulf Hedman strör omkring sig - har en framtidstro vad gäller investeringar, ny produktion, nyetableringar etcetera.

Här i Västerås strävar vi medvetet efter att ha ett bra och lyhört samarbete med näringslivet.

Svenskt Näringsliv har i år rankat Västerås på 20:e plats i riket ifråga om näringslivsklimat. Vid förra undersökningen fanns vi på 68:e plats.

Skattebetalarnas förening har i år rankat Västerås på fjärde plats i riket ifråga om kommunal ekonomi, skattesats och vad skattebetalarna får ut för pengarna i form av offentlig service.

Fastighetsägareförbundets med flera bostadsorganisationers så kallade Nils Holgersson-undersökning rankade så sent som i fjol Västerås på fjärde plats i riket ifråga om vad avgifter för bland annat värme, vatten och renhållning kostar för en normalstor lägenhet.

Visst kan vi bli ännu bättre, och det arbetar vi för.

Men så dystra och eländessvarta färger som Ulf Hedman alltid målar med behöver vi ändå inte använda.

För att apostrofera den lokale moderatprofilen Staffan Anger så har Västerås slagläge för att fortsätta att växa.

ÅKE HILLMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons