Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostar borgarnas remissfrihet

Annons

Kristdemokrater och folkpartister går ut och lovar fullständig remissfrihet till sjukgymnaster, naprapater och kiropraktiker. Däremot talar de inte om hur det ska betalas.

Borgarnas remissfrihet kommer kosta Landstinget Västmanland 74 miljoner. Det är lika mycket som barntandvården och det särskilda tandvårdsstödet tillsammans. Är det tandhälsan till barnen de tänker ta pengarna från?

74 miljoner är ungefär en sjundedel av hela närsjukvårdens budget. Inom närsjukvården vårdas många äldre. Det är där distriktssköterskorna finns, det är där hemsjukvården finns, det är där hela familjeläkarverksamheten finns. Är det de äldre som ska betala högeralliansens remissfrihet?

Remissfriheten innebär att de medicinska behoven ställs åt sidan. I högeralliansens Västmanland ska alla som vill kunna gå till en sjukgymnast så länge man vill, även om man inte behöver det.

Det kommer ta resurser från äldre som behöver resurserna bättre, men inte har möjlighet att armbåga sig fram i sjukvården.

Vi socialdemokrater tycker att rehabilitering är viktigt. Men vi anser fortfarande att teamet runt patienten är betydelsefullt. Läkaren har en viktig roll i rehabilitering tillsammans med övriga yrkeskategorier. Ofta behövs flera insatser: läkemedel, medicinering, behandling och tekniska hjälpmedel.

Och vi socialdemokrater kommer alltid hålla fast vid att det är behoven som ska styra.

Rigmor Åkesson (s)

Sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons