Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Västerås byggas

Annons

VLT har på ledarsidan den 6 maj i en kommentarer till vårt kommunala handlingsprogram efterlyst moderaternas syn på stadsbyggnad i Västerås. Vi har utveckla våra stadsbyggnadsidéer i ett särskilt program eftersom det är ett stort och viktigt område. Av vårt stadsbyggnadsprogram framgår att vi vill planera Västerås utifrån några grundläggande principer.

I Västerås ska man planera för att kunna bo i närheten av arbetet, när det är möjligt. Det är en viktig miljöfråga. Vi har därför sagt nej till att prioritera Gäddeholm.

Vem vill bo i Gäddeholm och arbeta på Hacksta, när det till exempel finns mark och förutsättningar för byggnation av trädgårdsstaden Johannisberg och nya bostäder i Barkarö?

Befintliga investeringar i infrastruktur skall utnyttjas så långt som möjligt. Gäddeholm kräver investeringar i miljard-klass varför vi bör vänta med att exploatera Gäddeholm.

Staden ska växa organiskt utåt. Det ger det bästa resultatet och de lägsta kostnaderna.

Vi vill bevara etablerade grönområden och idrottsplatser som är en lunga och tillgång för alla västeråsare. Därför säger vi bland annat nej till att bygga på barnens bollplaner vid Väderleksgatan. Vi ska planera Västerås i samförstånd med västeråsarna och vara lyhörda för olika åsikter.

Västerås Mälarstaden kan utvecklas ytterligare. Centrala Mälarstranden är ett område både för båtliv och boende. Det måste beaktas i den fortsatta planeringen av området, som kommer att ge ett tillskott på flera tusen lägenheter.

Området Hässlöstrand från Fågelvik och fram till Björnöbron kan bebyggas och strandpromenaden utvecklas och bevaras. Här kan skapas ett mycket attraktivt sjönära boende på bekvämt avstånd från centrum. Öster om Hamre/Talltorp har ett stort område frigjorts för bostadsbebyggelse när flygbullerzonen minskats. Detta område som i dag är fält är ett utmärkt område för olika typer av bostäder.

Arbetet med att bebygga kvarteren Ludvig, Ludolf och Mimer längs Stora gatan har kommit i gång. Det finns flera intressanta områden i centrala Västerås som kan utvecklas. När landstinget lämnar sina nuvarande administrativa lokaler vill vi utveckla detta område i centrala Västerås för bostäder. På den stora ödsliga parkeringsplatsen vid Bryggargården vill vi också bygga bostäder. Dessa två områden ger ett stort tillskott på bostäder i centrala Västerås.

Detta och mycket mer står att läsa i vårt stadsbyggnadsprogram.

Elisabeth Unell

Claes Kugelberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons