Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill moderaterna slopa boendeskatten

Annons

Moderaterna och folkpartiet har sedan tidigare förslag som går ut på att boendeskatten ska slopas på sikt. Takten avgörs av det ekonomiska läget då vi inte kompromissar med starka och stabila statsfinanser.

Att budgeten går ihop är grundläggande för moderat ekonomisk politik. Det är grunden när vi har omprövat vår politik på senare år och bland annat minskat storleken på de skattesänkningar som vi föreslår.

För de nya moderaterna är huvuduppgiften att få fler människor i arbete i Sverige och därmed kommer skattelättnader på arbete i första rummet. Det måste löna sig att arbeta så att människor genom eget arbete och företagande kan påverka sitt eget liv.

Detta är bakgrunden till att moderaterna vill avskaffa boendeskatten, men att det inte kan ske omedelbart. Däremot inför moderaterna omedelbart ett tak för boendeskatten, och detta tak omfattar även fritidshus. Därefter sänker vi fastighetsskattesatsen.

Några som särskilt gynnas av detta förslag är äldre personer med små inkomster som i dag bor i hyresrätt men som har ett kärt sommarställe. Att mildra effekterna av den orättfärdiga boendeskatten är något som moderaterna prioriterar. För år 2008 uppgår den lättnad som vi föreslår till 4,7 miljarder kronor.

Det är glädjande att kristdemokraterna också talar om boende-skatterna den 10 april, men genom att göra om boende- skatten till en avgift blir lättnaden endast 1,6 miljarder kronor 2008. Hundratusentals husägare skulle på detta sätt också få höjd boendeskatt/avgift samtidigt som högre flyttkostnader genom höjd reavinstskatt försämrar rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden ytterligare.

Att omvandla den statliga boendeskatten till en kommunal avgift förtjänar att utredas men är inget som är genomförbart omedelbart. Det som däremot är genomförbart, och som vi vill att allians för Sverige ska ge besked om före valet, är att uppfylla väljarnas förväntan om betydande lättnader av den orättfärdiga boendeskatten nu och därefter ett stegvis borttagande.

Per Westerberg (m)

Riksdagsledamot och förste vice talman

Tomas Högström (m)

Riksdagsledamot, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons