Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsansvarig gör vården säkrare

Annons

Varje år anmäls 9 000 patientskador till Patientförsäkringen. Mörkertalet är förmodligen stort. Är det rimligt att patienter genom felbehandlingar skadas eller smittas i sitt möte med sjukvården? Nej, självfallet inte!

Ibland slipper patienten undan med blotta förskräckelsen och effekterna av misstaget går att rätta till relativt enkelt. För andra kan det handla om livslångt lidande eller i värsta fall döden.

Vems är ansvaret? Verkligheten är den att sjukvårdspersonal ofta arbetar under stor stress. Ansvariga för detta är självfallet inte de enskilda medarbetarna utan de högsta ansvariga politikerna. Tuffa besparingar under senare år för att hålla kostnaderna nere inom vården har lett till en många gånger icke acceptabel arbetsmiljö. Om den dåliga arbetsmiljön slår mot säkerheten kan katastrofen vara nära.

I tv kunde vi nyligen se ett program om säkerhet och smitta inom sjukhusen. Stressen gjorde att personalen ibland glömde att sprita händerna mellan patientkontakterna för att minska smittorisken. Dessutom visades medicinförpackningar som är förvillande lika till namn och utseende trots att de innehåller olika mediciner. Trots påpekanden fortsätter läkemedelsföretagen att köra på i gamla spår. Att misstag då kan ske i form av förväxlingar är inte underligt.

För att höja säkerheten för patienter och personal inom sjukvården vill kristdemokraterna att det inom landstingen ska finnas en säkerhetsansvarig - en sjukvårdsutbildad person som i sin tjänst har ett övergripande ansvar för säkerhetsfrågor. Denne ska i sitt arbete ha nära kontakt med bland andra skyddsombud, chefer och ansvariga politiker.

Att vårda människor som utsatts för felbehandling kostar landstingen stora summor varje år. Till exempel är kostnaden för felbehandlingar av äldre patienter nästan lika stor som kostnaden för medicinen för äldre. Med en säkerhetsansvarig inom varje landsting kan stora vårdresurser sparas, men viktigast är ändå att säkerheten och tryggheten för personal och patienter kan öka!

Ingvar Nordén

För att höja säkerheten för patienter och personal inom sjukvården vill kristdemokraterna att det inom landstingen ska finnas en säkerhetsansvarig, skriver Ingvar Nordén (kd), oppositionsråd landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons