Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra Sveriges framtid med hjälp av Hallstahammar!

Kantzowska gymnasiet är en fin arbetsplats. Det hade lyckan att starta under 1960-talet, det årtionde då Sverige hade visionen att skapa världens bästa skola.

Annons
Går snart i graven. Hallstahammar har varit ett utbildningscentrum och det är ännu inte stendött som sådant. Men det gäller att handla nu, medan mänskliga och tekniska resurser finns kvar, skriver Torsten Lundman.

Från staten utgick ett påbud att även mindre centralorter skulle få bedriva gymnasieskola. Detta var på finansminister Gunnar Strängs och gråsossarnas tid, då såväl förhoppningar som statliga skattemedel fortfarande var stora.

Så kom det sig att ett gymnasium byggdes i Hallstahammar, till stor del med statliga medel. De ljusgula tegelväggarna i korridorerna bidrog till att skapa en atmosfär av trivsel som efterhand kom att föra de olika personalgrupperna och eleverna allt närmare varandra i gemenskap för bra utbildning.

Eleverna upplevde att skolan, som hade större bredd än något av Västeråsgymnasierna, var behändig. Om man kände att man hade hamnat på fel linje var det bara att välja om till en annan på samma skola. Eleverna kom i allmänhet rätt väl förberedda till gymnasiet.

Arbetarförfattarna sade: ”Sätt bra redskap i händerna på våra ungdomar!” Alla skulle få samma möjligheter till avancerad kunskap. Som lärare kunde jag varje sommar söka en pedagogisk veckokurs med landets kanske bästa metodiker, bekostad av staten. Alla barn skulle få läroböcker gratis och få behålla åtminstone de viktigaste, som lexikon och grammatikböcker.

Trots att ytterst få kunde få läxhjälp hemma var det många arbetarbarn som tog studenten med höga betyg. Jag hörde en framgångsrik person säga av egen erfarenhet att betygen var den fattiges bästa vän. Skolan hade alla möjligheter att fortsätta en mjukt evolutionär väg. Den som inte kände sig mogen att studera effektivt fick chansen igen i det nystartade komvux.

Men kulturrevolutionen från 1968 ville något annat. Gråsossarna sopades undan och till och med Olof Palme fick ge sig. Skolans främsta uppgift blev social: att skapa en kompensatorisk hemmiljö, att främst lära eleverna att försvara sina rättigheter. Man behövde inte den gamla skolans kunskaper. Betyg kallades ”ett kapitalistiskt sorterings-instrument” och många radikala skolor förbjöd läxor.

De ”progressiva” lärarna behövde inte bry sig om de statliga standardproven eller andra centrala kunskapsmätningar och på vissa lärarutbildningar tvingade man till sig rätten till grupprov. Lärarfacken lade in veto mot sommarkurser. Jag minns en teknikerklass som vägrade läsa 1700-taletslitteratur och ville ha Mao i stället. Vi kompromissade.

Det går nog att visa att Parkskolan/Kantzowska gymnasiet genom åren lyckades hålla kunskapens fana högt och med goda resultat i de centrala proven, trots allt större sparkrav. Eleverna fick låna läroböckerna och sudda ut understrykningar och kantanteckningar vid vårterminens slut. Jag fick ett år en handbok i svenska som lärarexemplar, välskött, med allt utsuddat, men med tio tidigare användares namn kvar på pärmens insida – något för ett skolmuseum!

När ungdomskullarna periodvis minskade i landet fick komvux möjlighet att starta kurser för arbetslösa, sälja uppdragsutbildning till industrin, starta Kunskapslyftet eller helt nya yrkesutbildningar i samarbete med arbets-förmedlingen.

Synd förresten att Arbetsmarknadsverket lade ned vårt fina AMU-center för att växa i Västerås. Hallstahammar har varit ett utbildningscentrum och det är ännu inte stendött som sådant. Men det gäller att handla nu, medan mänskliga och tekniska resurser finns kvar. Rikspolitikerna kan inte frånsäga sig allt ansvar för de mindre orternas gymnasieskolor.

Catarina Pettersson, kommunalråd som tror på Hallstahammar! Det är dags för Aktion Rädda Sverige – Quick Fix Hallstahammar. Bjud in Anders Borg och Jan Björklund, Stefan Löfven, Ylva Johansson och Alan Björk! Fredrik Reinfeldt behövs i Stockholm. Visa dem snabbt Kantzowska, Folkets hus och Sagabion. Låt dem ta in på Fort Brukshotellet, totalt fria från medier och försök få Säpo att inte släppa in eller ut någon förrän Sveriges framtid är säkrad med hjälp av Hallstahammar.

Det är möjligt att de vill förlägga hit nödvändig fortbildning för lärare, för personal inom åldringsvården, eller basår för en utvidgad ingenjörsutbildning eller kurser i svenska för arbetslösa högutbildade i södra Europa. Låt dem inte missa chansen!

Utbildningssamhället Hallstahammar har kanske verkat utslaget men borde snart kunna säga: ”Jag reser mig igen!”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons