Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare värld utan kärnvapen

Annons

För 60 år sedan fälldes den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Den bomben dödade åtskilliga och strålningen skadade ännu inte födda barn för livet. Och det var inte den enda bomben som fälldes. Tre dagar senare förstörde en andra bomb Nagasaki fullständigt och dödade direkt 40 000 människor.

I dag finns det så många kärnvapen att jorden skulle kunna förintas flera gånger om, miljarder människor dö och vår miljö totalt förstöras.

Alltför många av världens ledare har en mycket nonchalant inställning till ingångna internationella ickespridningsavtal och satsar stora resurser på upprustning i stället för nedrustning av kärnvapen. Kanske förstår de inte sambandet att ju fler massförstörelsevapen som finns, desto större blir risken att de hamnar i orätta händer.

Israel, Indien och Pakistan är alla med i intensiva konflikter, men har vägrat att skriva på FN:s ickespridningsfördrag från 1968. Iran och Nordkorea förbereder tillverkning av kärnvapen och den svarta marknaden för kärnvapen och kärnmateriel lever vidare.

Det är dags att ta upp kärnvapenfrågan på allvar. I dag kanske hotet inte känns så överhängande men vi vet att läget i världen kan ändras snabbt. Då kan förintelsevapnen komma att användas.

I dag, den 2 maj, startar FN:s översynskonferens om ickespridningsfördraget. Jag hoppas att den kan vara en nytändning i arbetet för en säkrare värld.

Isabélle Sannestedt, SSU

Det yttersta målet måste vara en fullständig avrustning av massförstörelsevapen och förbud mot innehav av sådana garanterade genom internationella avtal med sanktionsmöjligheter ledda av FN.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons