Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salam Zandi: Fokusera på människan istället!

Annons

I en artikel i VLT den 27 augusti beskriver Anders Nordmark och Pär Pettersson på Agerus AB en intressant approach till människornas förmåga. Rubrik lyder "Fokus på prestation - inte rehabilitering".

Min första reflektion är att söka sambandet mellan prestation och rehabilitering. Prestation kan definieras som förmåga att åstadkomma något som allmänt uppfattas vara gott och, logiskt sett, utförs av mentalt och fysiskt friska människor. Rehabilitering är ett sätt att behandla icke-friska människor för att bland annat återvinna deras förmåga att prestera. Detta innebär att de två begreppen riktar sig mot två i grunden skilda grupper. Dessa två begrepp är därför inte två olika synsätt till tillvaron, inte heller motsatser.

En frisk individ behöver naturligtvis inte rehabilitering för att prestera utan behöver bara ha med sig ett värdesystem som allmänt är acceptabelt och ses som gynnsamt för samhället. Vad en icke-frisk individ behöver däremot är återkomsten till stadiet där hon eller han kan prestera.

Det är inte den ofriska individens värdesystem som hindrar honom eller henne från att prestera utan ohälsan. Ibland initieras ohälsan av prestationsångest som arbetet och/eller de rådande värderingar i samhället kräver. Den som presterar är människan och den som behöver rehabilitering är också människan. Därför bör fokus vara på människan, som presterar när hon är frisk och behöver rehabilitering när hon drabbas av ohälsa.

Salam Zandi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons