Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salam Zandi: Försäkringskassan ser bara till din arbetsförmåga

Den franske filosofen Jean Paul Sartre besökte Kina under 1960-talet när landet genomgick stora sociala och kulturella förändringar.

Annons

Sartre berättade att han läste en stor skylt som löd: "Akta dig från tuberkulos, det skadar produktionen." Han kritiserade texten och förklarade att den som knöt ihop sjukdomen och produktionen var ändå själva människan och i detta slagord var människan borttagen.

När jag läser en text på en broschyr från Försäkringskassan kommer jag ihåg den text Sartre kommenterade när han var i Kina. Försäkringskassans broschyr lyder: "Vi frågar inte hur sjuk du är, utan vilken arbetsförmåga du har."

I andra ord, det som är viktigt för Försäkringskassan är inte hur du mår utan vad du kan göra för produktionen. Den bit av dig som fortfarande är kapabel att producera är intressant för Försäkringskassan men inte den sjuka biten.

Det ser ut som det värdesystem, som det svenska samhället genom åren skapat, håller på att drastiskt degraderas och människan i ekvationen sjukarbetsförmåga håller på att försvinna. I ett totalitärt system är det förstårligt men inte här, i en rättsstat som byggts på humanismens principer. Sjukdomar drabbas människor och arbetsförmåga är en mänsklig egenskap. Det är felaktigt och inhumant att från ekvationen försumma människan som i själva verket måste vara ändamålet.

Om Försäkringskassan bara är intresserad av individens arbetsförmåga drar Försäkringskassan samhället in i en tunnel där inte bara människovärde utan även de värdegemenskaper som strukturerar vårt samhället förloras.

Salam Zandi

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons