Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salzmann (m): Internationell solidaritet kräver fritt handelsutbyte

Jag har fått svar den 1 oktober från socialdemokraterna och vänsterpartiet om varför vi inom moderaterna och Västeråsalliansen säger nej till att kräva att alla leverantörer som skall få lämna anbud till Västerås Stad inte skall krävas på svenska kollektivavtal.

Annons

Den internationella solidariteten blir som bortblåst för socialdemokraterna och vänsterpartiet i Västerås eftersom de vill skydda det "svenska" mot attacker från länder som kan producera varor och tjänster billigare än det vi själva kan göra.

Genom att kräva att Västerås Stad bara får upphandla från företag som har ersättningar i nivå med svenskt kollektivavtal blir en stor del av den fattiga världen utesluten från att lämna anbud till staden eftersom deras löner och sociala villkor inte på länge kommer att kunna nå upp till svensk nivå.

Genom de krav som socialdemokraterna och vänsterpartiet har får inte tjänster som konstruktionsritningar, it-tjänster, lönehantering, kvalificerade utredningar med mera, ofta mer kvalificerat utförda än vi kan köpa i Sverige, levereras till staden. Och tala inte om alla produkter som köps in som produceras i utvecklingsländerna. Leksaker och majoriteten av alla arbetskläder som Västerås Stad köper kan inte längre inhandlas eftersom de tillverkas av personer som inte har svenska villkor.

Jag är dessutom säker på att debattskribenterna själva ofta köper sina kläder på någon av de internationella klädkedjorna utan att fundera över att de är tillverkade av personer som inte har villkor i nivå med svenska kollektivavtal.

Det bästa sättet att visa internationell solidaritet är att köpa varor och tjänster från länder som har det sämre än vi själva. Genom denna utveckling kan lönerna och de sociala villkoren i dessa länder successivt förbättras.

Att välja den protektionistiska vägen, vilket är konsekvensen av att kräva att alla som levererar till Västerås stad måste har villkor enligt svenska kollektivavtal, måste kraftfullt fördömas.

Jag som moderat vill att även arbetare och tjänstemän i Kina, Indien och andra utvecklingsländer skall få samma möjlighet som vi i Sverige har haft att få tillverka och sälja varor och tjänster till landets produktionskostnad. Detta kan skapa ett välstånd lokalt men med stor säkerhet inte enligt den svenska modellen och med svenska kollektivavtal.

Därför säger jag nej till att kräva att alla som skall få leverera till Västerås Stad måste ha ersättningar i nivå med svenska kollektivavtal.

Tomas Salzmann

ledamot av Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons