Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete mellan landsting och räddningstjänst ökar säkerheten

Annons

I tolv landsting sker ett nära samarbete mellan räddningstjänsterna och landstingen.

Samarbetet innebär att landstingen utrustar räddningstjänsterna med defibrillatorer samt utbildar räddningstjänstens personal.

Vid larm om hjärtstopp kallas också räddningstjänsten i de fall där räddningstjänsten kan komma före ambulansen. På så vis kan livräddande insatser påbörjas tidigare samt öka tryggheten.

Jag lämnade in en motion till landstingsfullmäktige med begäran om en utredning - om möjligt i samarbete med länets räddningstjänster - för att ta reda på om, var och när ett liknande samarbete skulle kunna införas i Västmanlands län.

Tyvärr avslogs motionen av den politiska majoriteten bestående av socialdemokrater och vänsterpartister.

Majoriteten hänvisade till att det nu har startats en utredning i vårt län om hur ambulansorganisationen ska vara i framtiden och att man ville vänta och se om andra landsting skulle utvärdera sin verksamhet. Ett passivt synsätt! Låt istället landstingets ambulansutredning samarbeta med min begärda utredning och på så vis dra nytta av den kunskap som finns inom räddningstjänsterna!

Vidare fanns det i majoritetens svar mer eller mindre irrelevanta argument mot att defibrillatorer skulle ha någon positiv effekt på överlevnaden vid hjärtstopp i vårt län! Märkliga argument! Hur kan man veta det innan frågan har utretts?

Självklart finns det starka - såväl medicinska, ekonomiska som humanitära - skäl för att utrusta räddningstjänsterna med defibrillatorer.

Tyvärr vill inte den politiska majoriteten inse detta. I stället fick vi höra från talarstolen att om räddningstjänsterna vill ha defibrillatorer så får de själva skaffa sådana och köpa utbildning från landstinget!

De andra partierna - som tillsammans med kristdemokraterna ingår i oppositionsalliansen Din hälsa vårt mål - insåg att samarbete kan vara produktivt och stödde därför motionen.

Med en ny politisk ledning för landstinget efter höstens val så kan västmanlänningarna få samma trygghet och säkerhet som invånarna i andra landsting redan har och detta betydligt snabbare än om nuvarande politiska majoritet tillåts sitta kvar!

Ingvar Nordén

Landstingsfullmäktig kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons