Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete över gränserna kan lösa globala problem

Annons

I dag, den 9 maj, firar vi Europadagen. Det var detta datum 1950 som Robert Schuman lade fram sitt förslag om att skapa ett organiserat Europa som en förutsättning för att bevara freden.

Förslaget som kallas för "Schumandeklarationen" anses ha lagt grunden till det vi nu kallar Europeiska unionen.

Europadagen firas med aktiviteter och festligheter som för Europa närmare sina medborgare och unionens folk närmare varandra.

Nyligen hemkommen från Pärnu i Estland kan jag inte låta bli att reflektera över detta vårt grannlands utveckling. Det fullkomligt sjuder av liv. Mitt besök föranleddes av ett gemensamt möte mellan Nordiska rådet och Baltiska församlingen. Det gick lugnt och stillsamt till och Föreningen Nordens generalsekreterare Anders Ljunggren valde också att fundera kring detta i sitt nyligen utkomna nyhetsbrev.

Han beskriver mötet som sensationsfritt och samarbetet mellan Norden och Baltikum som präglat av politiskt vardagsarbete. Det är lätt att hålla med honom. Det känns bra med den stabilitet som nästan kan kallas tråkig. Det faktum att de nordiska och baltiska länderna kan resonera om framtiden på ett gemensamt möte är oerhört tillfredsställande.

Jag minns hur det var för sju-åtta år sedan vid andra besök, då jag resonerat med framstående politiker kring behovet av att avskaffa dödstraffet. Jag minns en av de framstående konservativa ledarna som med eftertryck sade att så långt skulle inte EU kunna driva dem. Jag minns besök på ett förfärligt barn- och ungdomsfängelse där förhållandena var outhärdliga.

Numera har situationen starkt förändrats. Estland demokratiseras och humanistiska värden får allt större betydelse.

Fortfarande finns dock orosmoln på himlen. Omkring 100 kvinnor försvinner från Estland ut i Europa varje månad i sexhandeln. Förfärande siffror, där Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever ger en bild av vad det handlar om. Fattigdom och hopplöshet tvingar in dessa kvinnor i en grym verklighet och berövar dem deras rätt till framtidstro.

Det finns naturligtvis en väg ut ur den hopplösheten. Förbättrade ekonomiska möjligheter som kan erbjuda alternativ för de kvinnor som luras i väg i förhoppningar om lycka och välstånd. Här tror jag att just samarbete kan vara en framkomlig väg.

I samband med det gemensamma mötet hade vi också överläggningar mellan de olika utskotten. Eftersom jag sitter i välfärdsutskottet fick jag delta i samtalen med ledamöterna i Baltiska församlingens sociala utskott. De hade valt alkoholen som debattämne.

Efter inledning av några forskare var ordet fritt. Det stod snart klart att vad balterna vill diskutera var inte skattesatser. De vill ha hjälp: Vad ska vi göra, våra medborgare super ihjäl sig! Det var inte länge sedan vi trodde att svenskarna höll på att supa ihjäl sig och vi är nog många som också oroas av dagens utveckling.

Som alla vet, flödar alkoholen numera över gränserna. Nu gäller det att samarbeta, att tänka vi. Det gäller att finna gemensamma metoder för att angripa problemen. Det vill jag påminna om denna dag, som betraktas som en symbol för Europeiska unionen som politisk enhet.

Bara genom att arbeta tillsammans kan vi lösa problemen, oavsett om det handlar om sexhandeln, alkoholkonsumtionens konsekvenser eller något annat.

Margareta Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons