Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samfundet Sverige-Israel: Arabländernas anfall orsakade flyktingkatastrofen

Fred med Israel och två stater är lösningen

Annons

Shatila är ett flyktingläger i Beirut för palestinska flyktingar. Lägret har funnits sedan 1949.

I ett debattinlägg i VLT den 9 november hävdas att bildandet av staten Israel gav upphov till en palestinsk flyktingkatastrof. Vi håller inte med om detta, men tackar skribenten för tillfället att förklara hur det verkligen förhåller sig.

Om båda parter, den arabiska och den judiska, hade följt FN:s delningsplan 1947 hade två stater bildats och vi hade sluppit 70 år av konflikt och blodsutgjutelse. Men det var bara den judiska sidan som accepterade delningsplanen.

Planen hade gett Palestina-araberna mer land än vad den skulle få enligt 1949 års stilleståndslinjer. Det som utlöste den palestinska flyktingvågen 1948 var knappast bildandet av staten Israel.

Det första de israeliska ledarna gjorde var att sträcka ut handen till den palestinska sidan i en inbjudan till fred och samarbete. Den öppna handen besvarades med en knytnäve. Den arabiska sidan anföll den nybildade judiska staten dagen efter självständighetsdeklarationen, och det var detta som utlöste den palestinska flyktingvågen.

Sedan är det ett faktum att en stor del av de araber som flydde från det nybildade Israel efter arabländernas anfall var arbetsinvandrare från närliggande länder som kommit dit efter – inte före – det judiska återvändandet. FN gav flyktingstatus åt alla som befunnit sig i landet i bara fem år.

Balfourdeklarationen, som utfärdades av den brittiska regeringen 1917, är i och för sig inte att betrakta som internationell lag. Men det blev den när den införlivades med San Remo-resolutionen från 1920.

Det är också värt att märka att Balfourdeklarationen markerade slutet på kolonialismens tidevarv i Mellanöstern och ledde fram till flera andra beslut som innebar självständighet för arabländerna. Att underminera Israels lagliga nationsanspråk genom att angripa Balfourdeklarationen innebär alltså samtidigt att ifrågasätta de arabiska grannländernas egna anspråk.

Vi håller med om att den palestinska flyktingsituationen måste lösas. När palestina-araberna flydde 1948 flydde samtidigt lika många flyktingar från de arabiska länderna till Israel.De blev omedelbart integrerade i Israel. Men arabländerna gjorde inte motsvarande med de palestinska flyktingarna, som därför förblivit flyktingar i generation efter generation.

Lösningen idag måste vara att sluta fred med Israel och bygga en stat vid sidan av Israel. Det finns ingen militär lösning på konflikten; endast förhandlingar och samarbete kan leda framåt.

Stefan Sturesson

ordförande Samfundet Sverige-Israel Västmanland

Bengt-Ove Andersson

AU-ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Läs mer: Debatt: Västerås FN-förening: Nära en miljon palestinier fördrevs

Debatt: Martin Blecher: Hundratals miljoner människor har fått nationell befrielse och självstandighet och tiotals miljoner har tvingats fly

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons