Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samla energiforskning till Västerås

Västerås kan bli ett center för energiforskning forskning. Karl-Erik Andersson (fp), ersättare i Västerås kommunfullmäktige, skissar några möjligheter.

Annons

Västerås kan bli ett center för energiforskning har det hävdats från forskare och näringslivsföreträdare. Bland annat berördes det i en VLT-artikel den 22 november. Det finns all anledning att anta den utmaningen.

Det finns redan en intresseförening som heter Power-Circle (medlemmar företag, universitet och högskolor med flera) och den föreningen har ett lovvärt syfte. Man definierar ett intressant cluster av städer som Linköping, Västerås, Ludvika, Uppsala, Umeå och Luleå. Västerås med sina energirika traditioner borde kunna spela en sammanhållande roll i detta.

Västerås stad måste också engagera sig i detta inom sina befogenheter och bidra med att skapa möjligheter för en sådan utveckling. Ett skisserat energiforskningsinstitut vid Kokpunkten kan bli en del av detta om man nu hittar offentlig och privat finansiering för detta. Denna fråga bör därför drivas hårt och medvetet.

Ett tänkbart område är transmutationsteknik men det finns givetvis många andra liknande områden som kan passa Västerås. Genom scanning av ett antal sajter för energiutveckling ute i världen på internet kan man se att transmutationsforskningen och så kallade acceleratordrivna kärnreaktorer kan bli lösningen på en rad fundamentala samhällsproblem. Denna teknik skulle bland annat innebära följande:

l en metod för att förstöra långlivat kärnavfall.

len metod att bränna upp gamla kärnvapen som ligger i stormakternas lager, det vill säga svärd blir till plogbillar.

lannat bränsle än uran kan användas för energiproduktion bland annat thorium (finns i stora mängder världen över).

lmycket energi kan utvinnas vid processen som blir ett stort energitillskott.

lprocessen skapar ingen koldioxid (80 procent av våra klimatförändringar beror ju som bekant på förbränningen av kol, olja och gas).

Det är få platser i världen som har all den kompetens som behövs i kombination för att bedriva aktiv forskning och utveckling kring detta. I Västerås finns sannolikt kunskapen med vissa kompletteringar att bygga partikelacceleratorer, transmutationslaboratorier, omvandla värme till elektricitet, generatorer, turbiner och så vidare.

Utvecklingsprojekt i transmutationsteknik förekommer på skilda håll i världen, bland annat i Frankrike, Ryssland och Indien. EU-kommissionen har visat intresse för denna teknik vilket kan innebära att visst finansiellt stöd kan sökas där.

Berörda företag och Mälardalens högskola borde ta ett initiativ till att få igång sådana projekt som förläggs till Västerås.

Den som nappar på denna vision kan komma att bidra med mycket positiv utveckling till Västerås. Det skulle kunna ge Västerås en ny global företagsposition och skapa grunden för en stark utveckling av staden.

Det finns många komponenter utlagda i Västerås omgivning men någon måste ta initiativet och foga ihop möjligheterna till ett större projekt och ragga finansiärer. Västerås stad kan också spela en viktig roll som pådrivare på staten samt skapa förutsättningar inom sin kompetens för att underlätta denna typ av projekts lokalisering till Västerås. Kanske olika lokala aktörer borde sammanstråla och se vad man kan göra för gemensamma aktiviteter.

Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons