Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma gamla borgerliga politik

Annons

I torsdags beslutade Västerås kommunfullmäktige att överlåta Rocklunda till Arosmotet AB. Kommunen hyr sedan tillbaka ett upprustat och utvecklat Rocklunda. Genom affären skapas ett av Sveriges mest sammanhållna och välutrustade idrotts- och evenemangsområden med bland annat en fullstor ny inomhushall för bandy, ett nytt fotbollsstadion och en upprustad ishall.

Vi förstår att idrottsalliansen i Västerås jublar över det nya Rocklunda. Vi kan även gratulera Västerås kommun till en bra affär som ger ett bättre idrottsområde för ungefär samma pengar som idag. Affären visar också på gott politiskt ledarskap från socialdemokraternas sida, bland annat därför att man lyckats få med oppositionspartier som varit emot ett nytt fotbollsstadion på affären.

Enda invändningen från Västeråsalliansen, där miljöpartiet ger fullt stöd till de borgerliga partierna, tycks nu vara att det står i avtalet mellan Arosmotet och Västerås kommun att Arosmotet ska anlita underentreprenörer som är bundna av kollektivavtal.

Arosmotet tycks inte ha haft några invändningar mot paragrafen om kollektivavtal. Ägarna till Arosmotet - Fredrik Svensson och Per-Olof Pettersson - är nämligen kunniga och erfarna entreprenörer. De är väl medvetna om värdet av att ha ordning och reda på löne- och anställningsvillkor genom kollektivavtal. Tror inte Västeråsalliansen att Arosmotets ägare själva skulle ha satt sig på tvären mot kravet på kollektivavtal om de önskat detta?

Att Västeråsalliansen bekämpar kollektivavtal förvånar oss däremot inte alls. Deras strategi är ju att försämra för de flesta löntagarna. På det sättet är Västeråsalliansens linje om kollektivavtal i kommunens och Arosmotets avtal om Rocklunda bara en återspegling av vad som händer på riksplanet.

På riksplanet vill den borgerliga alliansen för det första fördyra det fackliga medlemskapet genom att avskaffa avdragsrätten för fackavgiften.

De vill för det andra höja egenavgiften till a-kassan. Detta skulle sammantaget göra att det blir dubbelt så dyrt att vara med i facket. Avgiften skulle höjas från mellan 300-400 kronor upp till 700-800 kronor per månad.

För det tredje vill de sänka a-kasseersättningen. Det medför sämre ekonomi för de arbetslösa men också att de tvingas acceptera lägre betalda arbeten. Det är i sin tur ett sätt att pressa ner lönerna främst för de grupper i samhället som redan har de lägsta lönerna.

Och för det fjärde vill de genom att ändra arbetstagarbegreppet göra kollektivavtalen och arbetsrätten frivillig för arbetsgivarna.

Sammantaget leder detta till sämre ekonomiska villkor och minskad trygghet för löntagarna. Det vet högeralliansen och det vet våra motparter. Och det är därför som man stenhårt bekämpar alla krav på kollektivavtal. Men det är samma gamla borgerliga politik som vanligt, och därför kommer vi att rösta med socialdemokraterna den 17 september.

Svante Bylund

ordförande för LO-distriktet i Västmanland

Mats Engström

ordförande för Byggnads Mälardalen

Gunnel Hedlund

ombudsman för Handels avd 21 Västmanland

Torbjörn Jonsson

ombudsman för Fastighets avd 18

Olle Winkler

ombudsman för IF Metall Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons