Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samordningsvinster med gemensamt näpo

Annons

De tre folkpartisterna, justitieutskottets ordförande och två kommunpolitiker, far med osanning när de i VLT den 26 september påstår "att närpolisen i Västerås har lagts ned vilket inneburit att bland annat förebyggande arbete bland ungdomar fått stryka på foten". Lika osanna är uppgifterna om polisverksamheten i Kolbäcksdalen.

Om de först kollat läget med polisen i Västmanland hade de fått följande uppgifter:

"I slutet av 2001 beslutade polisstyrelsen att slå samman de fyra närpolisområdena i Västerås till ett. Anledningen var bland annat att det blev samordningsvinster med ett gemensamt näpo.

I dag är näpo Västerås i högsta grad mycket aktivt. Det finns ett mycket nära samarbete med Västerås stads brottsförebyggande råd, Värna Västerås, där polisen är en av flera aktörer. Det senaste projektet där är en satsning mot mängdbrott.

När det gäller ungdomsarbetet inom Värna Västerås har ungdomsenheten förstärkts i samband med ett projekt som bedrivits tillsammans med åklagarkammaren och som inriktats mot ungdomsproblem. Projektet som varit framgångsrikt har nu lett till en utveckling som innebär att en annan enhet inom näpo Västerås kopplas till ungdomsenheten för att arbeta förebyggande och trygghetsskapande.

Beträffande polisstationen i Hallstahammar är det själva receptionen som har begränsat öppethållande. Polisverksamhet finns det i Hallstahammar såväl som i alla andra kommuner eftersom Polisen i Västmanland är en länsmyndighet."

Beslutet i styrelsen var enhälligt, även folkpartiets företrädare röstade för. Det föregicks av samråd med Västerås kommun, som tillstyrkte sammanslagningen.

Polisen i Västmanland har under 2000-talet fått ökade resurser och kunnat anställda både fler poliser och fler anställda med annan utbildning. Antalet anställda har ökat med cirka 13 procent. Styrelsens mål är att ytterligare öka personalstyrkan så att målet om 490 poliser nås.

Polisstyrelsen har inga andra ambitioner än folkpartiets landsmöte nämligen "att polisen måste bli effektivare och mer synlig ute i samhället. Mer kan uträttas med bättre ledarskap, utbildning och ökade tekniska resurser".

Göran Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons