Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre för konsumenterna med folkpartiet

Annons

Göran Landerdahl (fp) påstår i sin debattartikel i VLT den 4 juni, att undertecknad far med omoraliskt felaktiga uppgifter, då jag ifrågasätter folkpartiets trovärdighet i fråga om den lokalt förda konsumentpolitiken. Att jag skulle ha en sämre moral än Göran Landerdahl i den här frågan får väl den jury som består av Västerås konsumenter ta ställning till.

Under flera år har folkpartiet konsekvent lagt noll (0) kronor i sin budget till konsumentnämndens verksamhet innefattande Konsumentbyrån. Detsamma gäller budgetförslaget för år 2005. Detta innebär att hela nuvarande konsumentnämnd inklusive byrå måste läggas ner.

Visserligen föreslår folkpartiet att konsumentverksamheten förs till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Dit vill man även lägga miljöenheten vid stadsledningskontoret.

Men eftersom konsumentnämnden och miljöenheten sammantaget i dag har mera pengar till respektive verksamhet blir det en besparing, antingen på konsument- eller på miljöfrågorna.

Konsument Västerås jobbar faktiskt med helt andra frågor än vad myndigheten Miljö- och hälsa gör. Att Konsument Västerås framgångsrikt försökt driva vissa miljöfrågor i sin verksamhet betyder inte att arbetsinnehållet och kvaliteten blir bättre av att man slår ihop de båda verksamheterna. I stället förminskar man kraften i de konsumentpolitiska frågorna.

De senaste åren har vi haft en markant ökning i efterfrågan i olika konsumentfrågor. Om Konsument Västerås slås ihop med Miljö- och hälsa blir det ju färre och inte flera konsumentvägledare. Det blir också färre och inte flera möjligheter för Västerås konsumenter att få råd och hjälp i olika ärenden.

Inte förrän det är val till Europaparlamentet anser folkpartiet att konsumentfrågorna är viktiga och att det är angeläget med trygghetslagar för konsumenterna på en allt tuffare global marknad.

Men även här misstänkliggörs socialdemokraternas omtanke om konsumenterna när det gäller det tjänstedirektiv som just nu diskuteras i EU. För mig som socialdemokrat är facket självklart en viktig part i ett arbetsrelaterat samarbete! Jag ser även en väsentlig skillnad mellan att konkurrera med hårda varor och med människor. Människan är ingen handelsvara, vars priser och arbetsmiljö kan dumpas hur som helst.

Inte bara LO utan också Landstingsförbundet och Svenska Kommunförbundet har orsak att vara oroliga över tjänstedirektivets nuvarande skrivning, som är både snårig och svårtolkad.

Man måste ju kunna kontrollera så det inte förekommer vanvård i ett äldreboende drivet av ett svenskägt företag i Spanien eller vice versa! Man måste kunna förhindra att utländska tjänsteföretag vill dumpa löner och arbetsrätt på den svenska marknaden.

Och innan man skriver på ett europeiskt tjänsteavtal måste dessa frågor kunna ställas och kontrolleras så att det inte uppstår några feltolkningar vid tjänsteutövningen.

SOLVEIG INGEMARSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons