Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal med folket sker uppifrån

Annons

"Liten ordbok för underklassen" - så heter en fantastisk bok som jag nyligen hittade på biblioteket. Läs den, så får ni många glada stunder!

Ibland är det ett enda ord som definieras, till exempel undersåte: I Sverige finns inga medborgare, endast undersåtar, brukar det heta.

Det man såtar under är dock inte kapitalismen eller kapitalet utan det socialdemokratiska arbetarpartiet...

Då och då är det en fras, som till exempel: "Känner inte igen partiet." Att många människor inte känner igen det socialdemokratiska partiet brukar inte vara något bekymmer för politikerna. Det är inte partiet det är fel på utan folket.

Ack ja, det väcker till liv något som Brecht skrivit i en dikt: "Vore det då inte enklare att regeringen upplöste folket och valde sig ett nytt?"

I ett P.S. till förordet uppmanar de båda författarna till den lilla ordboken, Ann-Charlott Altstadt och Göran Greider, oss läsare att skicka in uppslagsord som kunde passa in i eventuella kommande upplagor.

Som gammal språklärare vore jag tacksam över att få förklarat vad "Samtal med folket" betyder. Vad är det egentligen?

Enligt min egen erfarenhet lär ett samtal vara något som bedrivs av åtminstone två parter. När min fars ben 1991 gav upp, kastades jag in i den så kallade offentliga debatten, och det blev en av mitt livs mest säregna upplevelser.

Trodde att alla ville få vården bättre, så jag har nu i 15 års tid försökt berätta hur den skulle kunna bli mycket bättre för alla, det vill säga sjuka, handikappade, anhöriga och vårdpersonal, om man använde de bästa hjälpmedlen - vilket dessutom skulle bli billigare!

Men - samtal med folket, det tycks innebära, att makthavarna talar till oss, som nu! Och att de svarar med tystnad, när folket tar till orda...

Har mött stort intresse från "vanliga" människor men bara tystnad från politikerna - på alla nivåer. Tänk om de kunde ta vara på goda råd från oss undersåtar...

Tar fram en fras igen: "AB Sverige". Sverige liknas vid ett företag. Landet måste vara konkurrenskraftigt, annars tvingas det lägga ned och sparka alla sina innevånare, och det vill väl ingen.

Avslutningsvis ett annat glädjebud: 14 000 hästar ska få hjälp mot ensamheten! Hur blir det för oss ensamma människor? Jovisst, en dag i höst kommer vi att ligga hästlängder före våra fyrfota vänner! Politiker har ju inget hästminne - om jag minns rätt...

Marianne Israelsson

Virsbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons