Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan för barnens bästa

Annons

Samarbetet mellan samhällets olika instanser, förskola, skola, socialtjänst, sjukvård och äldreomsorg, måste utvecklas för att människor tidigare ska få den hjälp, stöd och vård de behöver.

Detta vill vi fortsätta att arbeta med, men vi tror inte att de stora skattesänkningar som moderaterna föreslår är lösningen. På sikt vill den borgerliga maktalliansen sänka skatten i Sverige till Europanivå, vilket motsvarar cirka 250 miljarder kronor.

I ett debattinlägg (VLT 25/5) där Stockholmsmoderaten Kristina Axén Olin och Kerstin Dellham (m), Västerås, angriper den svenska psykvården och kritiserar tillgång och bristande samverkan, tas barnpsykiatrin i Västmanland upp som ett exempel.

Moderaterna verkar vara dåligt informerade. Är det någonstans som samarbetet har gått framåt är det just mellan barnpsykiatrin och länets kommuner. Verksamhetsledningen vittnar om ett bra samarbete mellan skolor och sjukvård. Under året ska också ett samverkansavtal mellan barnpsykiatrin och socialtjänsterna i länets alla kommuner bli klart.

Trots att antalet patienter till barn- och ungdomspsykiatrin kraftigt har ökat sedan i början av 90-talet är väntetiderna förhållandevis korta. Men självklart kan det bli ännu bättre. Barns psykiska hälsa är mycket viktig och här måste många krafter samverka för barnens bästa. Som vi uppfattar det är man dock på god väg i Västmanland.

Vi vet att moderaterna var på studiebesök hos barnpsykiatrin, fast efter att de skrev och skickade sin debattartikel till VLT. Hade det inte varit bättre om de hade skaffat sig informationen först och skrivit sen? Man kan inte låta bli att undra över moderaternas syften.

Svensk sjukvård är bra enligt flera internationella jämförelser. Men det räcker inte. Sjukvården måste bli ännu bättre, framför allt när det gäller hur man får kontakt med den. Begränsade telefontider, lång väntan i telefon eller på operation skapar frustration och irritation.

Därför införs från den 1 november en nationell vård-garanti. I Västmanland vill vi att alla ska få besked om tid för operation/behandling samtidigt som man får remissen. En hälso- och sjukvårdsupplysning dygnet runt kan korta väntetider i telefon och det ska också bli möjligt att e-posta till sin familjeläkarmottagning för att avboka, boka tider och förnya recept.

Tillgången till tidig psykologisk hjälp i livskriser måste också bli bättre för att minska långvariga sjukskrivningar och mänskligt lidande.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons