Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra Abrahamson (m): Du måste gå hem klockan 02.00

Annons

En vanlig fråga som ställs till oss förtroendevalda är varför krogarna stänger så tidigt i Västerås. Möjlig-heten till att få serveringstillstånd i kommunen tas även upp i samband med hur företagsvänligt Västerås är. Därtill har ett antal krogägare uttryckt önskemål att få chansen att prova på att ha längre serveringstid.

Sedan valet har moderaterna aktivt försökt få till en utredning om längre öppettider för stadens krogar. Det står till och med i vårt kommunala handlingsprogram. Då kristdemokraterna före valet deklarerat att de är emot längre öppettider på krogen gav Västeråsalliansen nu socialdemokraterna chansen att avgöra om krogarna i Västerås skulle få chansen att prova på att ha öppet längre.

Förutsättningarna är följande: För att få tillstånd att servera alkohol måste en krogägare sköta sina ekonomiska betalningar, ha ett godkänt brandskydd och inte tidigare vara straffad. För en person som vill gå ut och ta ett glas vin måste han eller hon vara 18 år. För att kunna få köpa ett glas till får personen inte vara märkbart berusad.

Den 26 juni togs ärendet om en utredning upp i individ och familjenämnden. Nämndens socialdemokrater med Staffan Jansson i spetsen stoppade förslaget att ge nämndens tjänstemän i uppdrag att utreda möjligheterna att, till en början med som ett försök, ge tillstånd till servering av alkohol längre in på natten.

Så Staffan Jansson har bestämt att du även i fortsättningen måste gå hem från krogen klockan två. Ett överförmynderi som är oförståeligt.

Socialdemokraterna hävdar ofta att det ska vara lika för alla.

Men det tycks inte gälla i Västerås.

Under Melodifestivalstävlingen och när kungabarnen en nyårsnatt har varit i Västerås har socialdemokraterna gått med på att låta dem ha roligt en timme längre än övriga personer i staden.

Så kontentan jag kan dra, att för socialdemokraterna är det okej för "fint" besök att få ha roligt men inte för den vanlige västeråsaren. I moderaternas Västerås däremot skulle den saken vara upp till var och en, antaget att de tidigare nämnda förutsättningarna är uppfyllda.

Sandra Abrahamson

ersättare i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons