Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk EU-avgiften!

Annons

Det är turbulens inom EU. Den nya EU-konstitutionen har avfärdats av flera länder, däribland Frankrike och Holland. Varför den nya EU-konstitutionen inte accepterades i dessa länder är det ingen som med bestämdhet vet. Det finns lika många svar

som det finns frågor.

Att EU går i otakt med folket är däremot helt klart och det finns ett antal frågor som måste lösas innan folket känner att EU är något som angår dem.

Inom den närmaste tiden ska en ny budget för åren 2007 - 2013 antas. Nu gäller det för EU att anta en budget, som inte innebär ökad byråkrati i Bryssel och ökad orättvisa mot tredje världens befolkning.

Sveriges avgift till EU är

i dag cirka 28 miljarder och av dessa 28 miljarder får vi tillbaka cirka 12-13 miljarder, varför vår nettoavgift blir cirka 15 miljarder. När folk får höra dessa stora belopp tycker de att det är alldeles för mycket pengar som går till Bryssel och därmed finns det grogrund för missnöje med EU.

Att Sverige ska vara med och betala till ett bättre Europa är rätt och riktigt, men när hälften av EU:s budget går till missriktat jordbruksstöd är det hela förfelat. De nya länder som kommit med i EU behöver stöd från de gamla länderna, för de har alla ett utgångsläge som motsvarar vad de flesta av de gamla länderna hade efter andra världskriget.

Dagens jordbruksstöd går till stor del till de rika ländernas bönder och som allra mest till bönderna i Frankrike och England. Dessutom utgår jordbruksstöd till de grekiska

tobaksodlarna och det är naturligtvis fel när man stöder produkter som direkt är skadliga för vår hälsa. Jordbruksstödet är också en orsak till att tredje världens befolkning har svårt att komma ur den fattigdom, som vårt jordbruksstöd åsamkar dem.

Om vi begränsade jordbrukstödet i den kommande EU-budgeten, skulle vi uppnå det mål som FN satt upp, nämligen att halvera fattigdomen till år 2015. Det skulle också innebära att vår avgift till EU automatiskt skulle kunna sänkas och även byråkratin i Bryssel skulle minska enormt, då jordbrukstödet skapar en byråkrati av stora mått.

Ett annat stort slöseri är när EU-parlamentet en gång i månaden förflyttar sig från Bryssel till Strasbourg, en helt vansinnig ordning tycker nog var och en, men tyvärr tycks det inte bli något stopp på denna penningslukande flyttkarusell.

Vi måste få ett slimmat och trimmat EU, som kan möta framtidens frågor i vår alltmer globaliserade värld, annars kommer människor aldrig att känna något positivt för EU.

Sigge Synnergård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons