Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk inte spritskatten!

Annons

Alkohol är en katalysator, en utlösare, till bland annat våld mot kvinnor. (Bilden är arrangerad)

Foto: Tommy Pedersen/Pressens Bild

Mäns våld mot kvinnor ökar. Utvecklingen kan vara resultatet av ett ökat kvinnoförakt, av ett hårdare samhällsklimat, men få skulle hävda att de senaste årens lavinartade ökning av alkoholkonsumtionen inte har något med saken att göra.

I två fall av tre har mannen druckit alkohol innan misshandeln.

Vi säger inte att dessa mäns beteende beror bara på alkohol. Att göra det vore mer än en grov förenkling - det vore en ren lögn. Samma sak gäller på andra områden. Alkohol är inte den enda anledningen till krogvåldet eller till att människor begår självmord. Det finns fler missförhållanden i samhället som ligger bakom: Otrygghet, social orättvisa, rädsla och inlärda hierarkier. Ändå kvarstår faktum: Utan alkohol får de andra faktorerna inte samma katastrofala följder.

Alkohol är en katalysator, en utlösare. När man är full händer det oftare att man gör saker som man annars bara skulle ha tänkt. Man låter känslorna ta överhand, känslor som kanske präglas av sjuka föreställningar om andra människor men som vi i nyktert tillstånd kan behärska. Alkohol är inte roten till allt ont, men det har en tendens att förstärka problemen - rejält. Därför är alkoholpolitiken ett så viktigt instrument.

I höstens riksdagsdebatt om våld mot kvinnor var flera av partierna överens om att man måste arbeta med värderingar och strukturer, förändra synsätt för att detta i sin tur ska minska mäns våld mot kvinnor. I längden är det här den enda lösningen. Men det tar tid. Dels verkar det ta en enorm tid innan politikerna får tummen ur och avsätter pengar till verkligt förändringsarbete. Dels kommer det att ta tiden även då arbetet kommit i gång. Väntan på nya värderingar blir lång för den som lever med en man som misshandlar. Det finns ett sätt att lindra deras väntan: Stoppa den utlösande mekanismen.

Alkoholpolitiken är, på grund av alkoholens roll som katalysator, ett sätt att mildra problem som kanske i grunden inte har med alkohol att göra. Svenska folkets alkoholkonsumtion är enkel att påverka, jämfört med dess värderingar.

Vi känner mekanismerna, vi har metoderna. Alkoholpolitiken har en stor effekt på alkoholkonsumtionen, som i sin tur har en stor effekt på våldet. Det är sällan man inom politiken har sådana effektiva medel. Ändå tar man inte chansen utan avreglerar den solidariska alkoholpolitiken. Det är oförlåtligt.

Att som nu säga att man vill bekämpa våld mot kvinnor, men samtidigt liberalisera alkoholpolitiken, är ett skolexem-pel på dubbelmoral. Höjda införselkvoter, en eventuell sänkning av alkoholskatten - sådana åtgärder får uppenbarligen direkta effekter på hur många män som blir kvinnomisshandlare.

Vad menar man egentligen? Att man vill bekämpa problemet på lång sikt men inte bryr sig om att allt fler män misshandlar nu? Ska man tolka regeringen som att man vill minska antalet fall av kvinnomisshandel, men att denna målsättning är mindre viktig än anpassningen till en liberal, europeisk alkoholpolitik?

Det ökande våldet mot kvinnor är ett av rätts- och välfärdsstaten Sveriges största misslyckanden. Det är dags att regeringen angriper frågan på alla plan som man vet fungerar och inte struntar i ett av sina mest effektiva instrument - alkoholpolitiken.

Nina Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons