Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt moms är mums för arbetssökande

Jobben växer till i hotell- och restaurangbranschen och kommer många ungdomar till del.

Annons
Jobbskapare. Fler har fått arbete i hotell- och restaurangbranschen.Foto: VLT:s arkiv

Jobben växer till i hotell- och restaurangbranschen och kommer många ungdomar till del. Ytterligare sänkt arbetsgivaravgift för unga under 23 år och sänkta arbetslöshetsavgifter från årsskiftet väntas stärka arbetsgivare och anställda i branschen ytterligare.

I SCB:s arbetsmarknadsstatistik för 2012 konstaterades att sysselsättningen för ungdomar mellan 16 och 24 år ökade med tre procent. Men i hotell- och restaurangbranschen var ökningen hela 10,6 procent – här tar många unga sitt första steg in på arbetsmarknaden.

Att hotell- och restaurangbranschen attraherar ungdomar är inget nytt. Den sänkta restaurangmomsen kom till stånd just för att underlätta för fler jobb i en bransch där vi vet att många unga och utrikes födda får jobb.

Reformen har fått utstå kritik – inte minst har det raljerats om reformen och dessa jobb från Social-demokraterna. Även Hotell och restaurangfacket (HRF) var till en början skeptiskt men har nu insett dess fördelar.

Hur många jobb momssänkningen så här långt genererat är svårt att säga. Konjunkturinstitutet konstaterade nyligen att det rör sig om 4000 jobb medan Visita snarare pekar på upp emot 10 000 jobb.

Att reformen, i den omfattande lågkonjunktur vi befinner oss i, bidragit till större möjligheter för företag verksamma i branschen att ha människor anställda torde det inte råda tvivel om. Ändå vill Social- demokraterna och Vänsterpartiet fördubbla restaurangmomsen.

En annan viktig del för företag som anställer ungdomar är de sänkta arbetsgivaravgifterna. Vi går nu vidare med att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år – viktigt inte minst för att underlätta för fler jobb i en bransch där en tredjedel av de anställda är ungdomar.

Mot oss står oppositionspartier som vill fördubbla och tredubbla de sociala avgifterna för unga. En fördubblad restaurangmoms och upp till tredubblade arbetsgivaravgifter för att anställa ungdomar skulle innebära ett hårt slag dels mot en bransch som anställer så många unga – men också mot de ungdomar som får svårare att ta sig in på arbetsmarknaden och skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet.

Som en följd av regeringens steg för fler ungdomsjobb går alliansregeringen nu parterna till mötes och tar bort den differentierade a-kassan – arbetslöshets-avgifterna slopas. Och mest sänks den för hotell- och restauranganställdas a-kassa.

De betalar från årsskiftet 255 kronor mindre i månaden till a-kassan. Det blir lättare att gå med i a-kassan, vilket leder till ökad trygghet för den anställde samtidigt som arbetslösas inkomster ökar och stimulerar efterfrågan i ekonomin.

Sysselsättningen väntas öka med 116 000 personer de kommande två åren enligt Arbetsförmedlingen. Hotell- och restaurang-branschen är viktig för att så kan ske.

Inte minst ger den många ungdomar chansen till en viktig första arbetslivserfarenhet.Vi moderater gläds åt den positiva utveckling av sysselsättningen som sker och vill fortsätta göra vad vi kan för att fler hotell- och restaurangjobb ska kunna skapas i Västmanland och Sverige.

Jessica Polfjärd (M) riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons