Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sannestedt (S): Dags att på allvar arbeta förebyggande mot alla brott

Annons

Före sommaren blev till min besvikelse min nya cykel stulen. Men att råka ut för brott i Västmanland är inget ovanligt. Västmanland ligger nämligen tvåa efter Stockholm i statistiken över antalet begångna brott, alla kategorier, i landet.

I Fagersta anmäldes under förra året fler misshandelsbrott per 10 000 invånare än någon annanstans i landet. Linda Eriksson försöker i senaste numret av tidskriften Fokus förklara varför Västmanland toppar denna beklämmande brottsstatistik. Alkohol, arbetslöshet och en ihållande bruksanda är förklaringen, enligt Eriksson.

Alkoholdebuten sker tidigt bland Västmanlands ungdomar. Fler 15-åringar har druckit sig fulla än i andra län. Dessutom är ungdomsarbetslösheten uppe i alarmerande siffror, vilket är allvarligt för såväl de enskilda individerna som för samhället i stort.

Och den passiviserande bruksandan som envist har bitit sig fast i stora delar av länet bidrar även den, hävdar Eriksson.

För att komma tillrätta med statistiken behövs insatser från flera av samhällets delar. Att som Moderaterna bara ropa efter fler poliser på gatorna, är som att försöka släcka en brasa med en skvätt vatten i stället för att försöka hitta orsaken till varför det började brinna och arbeta förebyggande för att förhindra fler bränder.

Vi Socialdemokrater menar att en bra skola, god fritidsverksamhet och ett rikt föreningsliv är viktiga delar i att skapa en trygg uppväxtmiljö för barn och ungdomar. Känslan av att vara utanför och att inte kunna påverka sin situation är farlig.

Därför måste kommunerna och staten göra allt vad som står i deras makt för att minska ungdomsarbetslösheten och bryta utanförskapet.

Att göra detta är en viktig brottsförebyggande åtgärd. Det bästa sättet att långsiktigt bekämpa brott är att skapa ett Sverige där alla människor känner sig delaktiga och trygga. Det vill vi Socialdemokrater göra om vi vinner valet nästa år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons