Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanning och konsekvens

Efter att Olof Palme skjutits vände sig mördaren mot Lisbet, slängde iväg ett skott mot henne men träffade inte. Och stod sedan kvar.

Annons

Detta är obegripligt. Man får livstid vare sig man skjuter en eller två och då röjer mördaren naturligtvis det enda ögonvittnet ur världen. Gör han inte det är den rimliga förklaringen att han visste att det skulle bli en sån skandal om sanningen kom fram så att man kunde räkna med att folk tiger. Och visst fanns det en person som hade starka skäl att ta livet av Palme och som själv skulle dö i cancer inom ett år. Jag har en gång skrivit om detta i VLT men varje gång jag tagit upp det med utredarna har man svarat att det var då det dummaste man någonsin hört, det vet vi ju att det var Christer Pettersson, det har Lisbet själv sagt.

Jag har på den här sidan skrivit en hel del om Dag Hammarskjölds död vid Ndola och framförallt om den kupp, Operation Morthor, som utlöste ett sådant rabalder att han såg sig tvungen göra resan. Varje gång jag eller någon annan tar upp Morthor får man emellertid höra att Linnér sagt att det var så-och-så, och med åren har han blivit den ende överlevande som byggt upp ett så solitt anseende så att ingen vågar ifrågasätta honom.

En gammal FN-svensk har för sin del grävt vidare och kommit fram till ett delvis annat resultat, nämligen att Hammarskjöld egentligen var ute efter att avslöja det rhodesiska flygvapnets uppladdning i Ndola. Det är en intressant teori eftersom den ger ett svar på flera olösta frågor, som att det dröjde så länge innan man hittade vraket.

Ibland händer det rentav att vi sväljer en idiotisk teori bara därför att den stämmer med den världsbild vi vill ha, till exempel att det var sydafrikaner som mördade Hammarskjöld eller att det var belgiska soldenärer (en teori som bygger på babbel av en belgisk legoknekt vars identitet man aldrig kollade och som aldrig polisanmäldes). Senast har den i solenna former grävts upp av Hammarskjöldfonden som trots sin pseudoakademiska prägel inte gjort en tillstymmelse till källkritik.

Nåja, världen är full med konspirationsteorier: USA har Kennedymordet och vi har Estonia. Visserligen har man sent omsider hittat kopior av alla försvunna videoband om tsunamin men enda resultatet är att Lars Danielsson skickats till Kina. Styckmördarna av Cathrine de Costa har aldrig fått någon upprättelse även om ärendet fortfarande lever ett flämtande liv, bland annat sedan man begärt DNA-undersökning av ett hårstrå som skulle ha tillhört det tvååriga barn som blev huvudvittne.

Vi har fallet med Bofors exportaffärer som ledde till att krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernon passligt ramlade framför ett T-banetåg och att Boforschefen och hans hustru lite senare omkom i en singelolycka. Nyligen avslöjade Thomas Quick att han smäckt polisen full med lögner om en massa mord utan annat resultat än att han, som JämO Claes Borgström sade, får bli kvar på Säter var sig han begått några mord eller ej.

På världsscenen har vi ju den irakiske politikern Chalabis påståenden att Irak hade kärnvapen vilket ledde till ett förödande krig. I fråga om 10000 procent inflation i Zimbabwe eller ett pågående folkmord i Darfur kommer man inte längre än till slutsatsen att, som Jan Eliasson brukar säga, stormakterna måste ta sitt ansvar. Det är väl vår svaghet för USA som gör att man så ogärna kopplar vår pågående svenska kris till amerikanska bolån eller vanskötseln av Volvo och Saab. Enron, Lehmann Brothers, Madoffs pyramidspel, indiska Satyoms storbluff och vårt eget Carnegie hindrar inte att folk fortfarande har tilltro till banker och, värre, kontrollorgan.

Men egentligen är det ingenting märkvärdigt med detta - vi tror vad vi vill tro. Naturligtvis kan jag inte gå i god för någon av de konspirationsteorier som nämnts ovan. Vad jag vill säga är bara att försök att hyssja ner folk leder till misstro och, förstås, till misstanken att alla vi som dillar om sånt här är knäppgökar man inte skall fästa sig vid. Kanske bäst så.

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons