Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på de sjuka i första hand

Annons

Folkpartisterna Kerstin Heinemann och Roger Haddad menar i ett inlägg den 18 januari att abonnemangstandvård ska införas. Folkpartiets förslag om abonnemangstandvård hjälper emellertid i huvudsak patienter som redan har god tandhälsa. Tandvårdsreformer bör i första hand riktas mot dem som har stora vårdbehov.

Folkpartiet är enda riksdagsparti som driver frågan om abonnemangstandvård. Det är ett system som resulterar i minskad valfrihet, som inte ger skydd mot höga kostnader, som gynnar redan friska och som ger ökat stöd till den del av befolkningen som har de lägsta kostnaderna för sin tandvård.

Privattandläkarna tycker inte att det är en sådan reform svensk tandvård behöver. De flesta av oss går till läkaren när man är eller känner sig sjuk. När det gäller tandvård beter vi oss annorlunda. Åtta av tio svenskar väljer i dag att regelbundet gå till sin tandläkare, många utan att vara eller känna sig särskilt sjuk.

Attityden och insikten om att det är viktigt att sköta sin tänder är de viktigaste förklaringarna till den generellt goda tandhälsan i Sverige. Vi vet också att de allra flesta svenskar har rimliga tandvårdskostnader. Få, 6 procent, av dem som går till tand-läkaren har tandvårdskostnader över 3 000 kronor per år enligt Försäkringskassan.

Vi vet alltså att det stora flertalet tar ansvar för sin tandhälsa och att de allra flesta inte har höga kostnader för sin tandvård. Kvar finns då patienter som har stora vårdbehov och därmed högre tandvårdskostnader än andra. Denna grupp har i dag ett dåligt skydd mot höga kostnader och Privattandläkarna hoppas att ett bra skydd för alla oavsett ålder kan komma till stånd. De sjuka bör prioriteras framför de friska.

Att abonnemangstandvård syftar till förebyggande tandvård är ett argument som används av dess förespråkare. Det är riktigt att det är viktigt med förebyggande tandvård. Men tandvården har sedan mitten av 1970-talet en förebyggande prägel och ett förebyggande synsätt. Dagens tandläkare och övrig tandvårds- personal har förebyggande tandvård och rådgivning i ryggmärgen.

Med tanke på de ekonomiska och demografiska utmaningar vi i Sverige kommer att stå inför i framtiden bör kanske inte tandvårdsreformer i huvudsak ge stöd till de med ekonomiska resurser och som är att betrakta som friska. De med stora vård-behov, oavsett ålder, bör stå i första ledet.

Landstinget i Västmanland har valt att inte införa abonnemangstandvård. Och skälet till det, som vi har förstått det, är att den formen av erbjudande hamnat längst ner på prioriteringslistan. En rimlig prioritering i förhållande till de lagstadgade uppgifterna (barn- och ungdomstandvård och tandvård till vuxna med särskilda behov), landstinget har inom tandvården och i förhållandet till tillgängliga resurser.

Mikael Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons