Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på diakonin i Svenska kyrkan

Annons

Inför valen till Svenska kyrkan söndagen den 18 september går vi social-demokrater till val med de kyrkopolitiska riktlinjerna "Älska din nästa".

Riktlinjerna handlar om våra församlingar och vår samfällighet i Västerås. De handlar också om hur vi ska förhålla oss i exempelvis Västerås stift och kyrkomötet. Som aktiv socialdemokrat i Svenska kyrkan kommer jag med glädje att arbeta för att förverkliga våra kyrkopolitiska riktlinjer.

För min del ligger Svenska kyrkans sociala verksamhet med fokus på diakonin nära hjärtat.

Diakonin är det kristna kärleksbudskapet omsatt i praktiskt handling, och handlar mycket om att vara medmänniska. Därför vill vi gärna arbeta för att utveckla diakonin inom Svenska kyrkan i Västerås.

För oss socialdemokrater är det viktigt att Svenska kyrkans diakonala arbete får ökade resurser för att bedriva uppsökande verksamhet bland exempelvis äldre, funktionshindrade och sjuka. Diakonin gör även stora insatser för människor som av olika anledningar har det svårt.

Erfarenheterna från olika katastrofer som tsunamin i Sydostasien visar även att många människor har behov av att träffa och samtala med diakoner om den egna situationen och upplevelser av det som hänt.

Svenska kyrkan i Västerås deltar även i det arbete som lokalföreningen Hela Människan, socialt arbete på kristen grund, bedriver. Denna förening har mångårig lokal kunskap och erfarenhet av att hjälpa och stödja hemlösa.

Vi anser att Svenska kyrkan i Västerås, främst genom diakonin, bör samarbeta med och stödja denna väl fungerande verksamhet. På sikt menar vi att Svenska kyrkans sociala verksamhet i Västerås kan utvecklas i riktning mot en stadsmission som bistår ungdomar och socialt utslagna i Västerås.

Kyrkovalet söndagen den 18 september handlar i hög grad om vilka värderingar som ska prägla Svenska kyrkan i Västerås de närmaste åren. Självklart ser vi socialdemokrater gärna att vi får ett bra stöd för våra riktlinjer "Älska din nästa" och för en kyrka med stark folklig förankring.

Av den anledningen är det även angeläget att alla medlemmar använder sin rösträtt. Varje röst i kyrkovalet väger tungt. Den som låter bli att rösta överlåter även till andra att bestämma. I värsta fall kan det bli mörka och destruktiva krafter som får större inflytande i Svenska kyrkan.

Jan Emterby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons