Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på "grön" energi fullt ut!

Annons

Att kärnkraftsreaktorn Barsebäck 2 ska avvecklas är rimligt med tanke på verkets läge intill Malmö och Köpenhamn. Om den osannolika olyckan trots allt skulle inträffa där kan miljontals människor drabbas. Men efter den nedläggningen måste vi fundera över om inte den fortsatta kärnkraftsavvecklingen bör rimma bättre med tillförsel av "grön" energi än den hittills har gjort.

Här och var höjs röster för fortsatt utbyggnad av vattenkraften men den är inte "grön". Riksdag och regering har varit tydliga på den punkten och som älvräddare instämmer jag i Sportfiskarnas slogan mot vattenkraftsutbyggnad: "Inte en droppe till!"

Naturen vid våra forsar har skövlats hårt under 1900-talet som en tribut till elförsörjningen. De strömmande vatten som nu finns kvar ska vi självfallet spara för naturupplevelser, fiske och inte minst den biologiska mångfalden.

Nu måste en storstilad satsning på vindkraft och bioenergi göras. Vafab Miljö AB börjar producera biogas i Västerås genom det uppmärksammade Växtkraftprojektet och några VL-bussar kör redan på detta bränsle. Om fler avfallsbolag runt om i landet hänger på, kanske vi kan få en del av vår bilpark biogasdriven. Mälarenergi levererar el från biobränslen, en satsning som måste få fler efterföljare.

När man reser genom Danmark och Tyskland gläds man åt att se alla vindkraftverk som producerar "grön" el. Varför ligger vi i Sverige så långt efter? Vattenfall har vindkraftsprojekt på gång, men varför går det så långsamt? När får vi se Mälarenergis första elsnurror i Hallstahammar? Jag är fullt medveten om att det krävs oändligt många vindkraftverk för att ersätta kärnkraften men vi kan inte bara vänta och se.

Uttaget av energi ur fossila bränslen måste snabbt och kraftfullt reduceras - inte ökas genom satsning på tysk brunkolsbrytning. Energipolitiken får inte drivas så att vi blir tvungna att importera smutsig kolkraft. Naturgasen är heller inte miljövänlig och därför inget framtidsalternativ.

Växthuseffektens spöke kryper allt närmare med förödande konsekvenser för hela vår jord inom de närmaste hundra åren. Vi i centerpartiet måste ta vårt ansvar för den fortsatta energiproduktionen genom en klok energipolitik, som vinner gehör hos alla partier, naturskyddet och näringslivet. Innan kärnkraften fortsätter att avvecklas måste en omfattande satsning på biobränslen och vindkraft till. Den måste starta nu!

Per Wernberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons