Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt inte munkavle på kungen!

Annons

Katastrof! Ja, jag menar inte flodvågskatastrofen utan efterdyningarna av denna flodvåg. Ska katastrofen förvandlas till en förtroendefråga mellan kungen och regeringen? Nu har socialdemokraternas partisekreterare gått ut och ifrågasatt den ordning vi har i landet mellan regering och kung. Man anar ett hotfullt "Passa dig väldigt noga …" Och ändå säger kungen bara det som vi alla känner och vet. Såväl Göran Persson som Laila Freivalds vet det också och har också sagt det om än med

andra ord. Vi handlade för sent.

Kungen använde tillfället att med flodvågskatastrofen som exempel gjuta lite mod hos inte bara oss utan lika mycket hos sig själv genom att säga att vi måste våga ta eget initiativ och handla även om vi inte har alla korten på bordet eller följer alla byråkratiska regler. Och så gjorde han det själv genom att prata öppet och personligt i intervjun med Dagens Nyheter, inte tiga eller uttrycka sig i allmänt vaga diplomatiska formuleringar.

Bra, tycker jag. Vad som däremot inte är bra är medias uppblåsande av det hela. Rubriker som "Nu litar vi på dig, kungen" paras med "ras för Persson Freivalds". Både kungen och alla vi andra får bekräftelse på att "Aj, aj, aj. Det är nog bättre att tiga i alla fall. Det är nog bättre att inte handla. Det var ju inte det här jag menade."

Jaha, så har vi vänt blad men tyvärr bläddrat bakåt i stället för framåt i boken.

Vi har inte en bra nationell katastrofhantering här i landet. Det är alla övertygade om vid det här laget. Men vi är ju inte heller vana vid den typen av händelser. Å andra sidan kan vi säga att även om vi haft en bra katastrofhantering så hade det förmodligen inte räddat flera liv vare sig vid Estoniaförlisningen, diskoteksbranden i Göteborg eller tsunamin i Sydostasien. Men vi hade kunnat göra det lättare för de överlevande.

Den akuta räddningstjänsten är vi däremot duktiga på i Sverige. Tänk bara på brandkåren. Flera av oss har nog någon gång stått där lite generade på vår arbetsplats när brandlarmet utlysts av misstag och brandkåren har kommit med blåljus och full styrka. Det är inte någon ensam brandinspektör som har kommit för att förhöra sig. Brinner det, eller? Nej, där utgår man från katastrofscenariot från början och tjänar naturligtvis livsviktiga minuter.

Jag tänker också på tv-programmet om ambulanshelikoptrarna i torsdagskväll. Jag minns speciellt den kvinnliga läkarens trösterika ord till mamman, som stod där full av dåligt samvete, för att hon kanske kallat på hjälp i onödan för sin lille son som fått tillfälliga kramper av en febertopp.

Vi ska vara stolta över vår säkerhetsberedskap och det finns säkerligen massor av liknande exempel som handlar om ansvarstagande på myndighetsnivå men också hos enskilda personer. Dit ska vi komma även på nationell nivå men vi behöver inte avsätta vare sig ministrar eller kung för det.

Många dumheter har sagts sedan flodvågen men också många klokheter. Landshövdingen Mats Svegfors sa i en tv-intervju på ett tidigt stadium att det behövs yrkesfolk som agerar vid katastrofer. Människor som förstår larmsignalerna. Som inser katastrofscenariot redan när jordskalvet ger utslag på mätstationer över hela jorden. Den kompetensen finns inte i dag vare sig i regeringen eller på utrikesdepartementet. "Jag skulle inte förstå att ett jordskalv utlöser en flodvåg", sa Mats Svegfors klarsynt och inte jag heller måste jag tillstå. Inte förrän nu efteråt och det är så dags då.

Göran Kihl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons