Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt människovärdet först

Annons

Börsen i all ära, men kursen för människovärdet är nära nog i fritt fall. Det är dags att agera för människans plats i vårt samhälle.

Människan, helt unik sådan hon är och ovärderlig. De mänskliga behoven och viljan att utvecklas är grunden i vår tillvaro.

Först var människan och i mötet med en annan utvecklades gemenskap först och byteshandel och ekonomi sen. Ju större mänskliga sammanhang desto större behov av gemensamma spelregler och samhällsbyggnad.

Utan människor ingen byteshandel och ekonomisk utveckling, utan människor inget samhälle, inget behov av offentlig verksamhet. Först och sist människan.

Men inte människa nog i sig själv. Född in i någon form av familj. Älskad, fostrad och påverkad av den.

Ömsesidigt beroende i familjen. Helt avgörande är den närmsta familjegemenskapen för en människa, den mest villkorslösa. Utan den rotlös.Därför, först och sist människan i våra politiska beslut, i våra reformer och regleringar.

Den lilla människans behov av sina föräldrar, hennes behov av små trygga sammanhang de första åren. Den växande människans nyfikenhet och kunskapstörst ges förutsättningar och mötas i rätt tid.

Solidaritet med de i utsatthet och svåra belägenheter. Förutsättningar att räta upp liv som gått snett.

Bemötande och vård med värdighet för de sjuka och för de gamla. Möjlighet för människan att välja sin väg och respekt för människans förmåga att faktiskt välja.

Som kristdemokrat med grunden i människans lika, unika och okränkbara värde och med solidariteten i ryggmärgen är det kollektivistiska system-tänket respektlöst mot egenviljan och de av oss med särskilda behov och förutsättningar. Ekonomin som polstjärna å andra sidan är luftslottsbyggande och människofrånvänt.

Stark i sig själv är enbart de som missat kraften i de små nära gemenskaperna, kraften när människor kommer samman.

Jag vill se människan först och sist, som radar i våra förslag, i vårt konsekvenstänkande och i våra beslut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons