Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saudiarabien måste göras om

Annons

Den 4 januari 1761 avreste en dansk vetenskaplig expedition från Köpenhamn till Arabia Felix, det lyckliga Arabien. Carsten Niebuhr, expeditionens ledare skrev ett brev till vetenskapsakademien i Köpenhamn: "Huvudstaden i Det lyckliga Arabien Sanaa överträffade allas förväntningar, ett sannskyldigt paradis på jorden?". Från Sanaa fortsatte expeditionen till öarna Bahrein, Qatar och ända fram till Calcutta.

Saudiarabien och Kuwait var bara sand utan några speciella växter eller annat av vetenskapligt socialt intresse. Bara Mekka och Medina där Islam föddes var värda ett besök, resten var sand. Invånarna var delade i 165 olika klaner som levde på att plundra varandra. Karavanerna som följde silkesvägen var välskyddade.

Mitt i området Najd med Riyad som karavananhalt levde en rövarhövding som drömde om att bli kung över hela riket. Han hette Muhammed Al-Saud, kallad efter sin klan, Al-Saud. Alla som tillhörde en klan levde som en stor familj och var lojala bara mot klanen och ingenting annat.

Nära två decennier före Carsten Niebuhrs besök, 1744, träffade Muhammed Al-Saud en mystiker som hette Muhammed Abdelwahab. Mystikern predikade en intolerant, bakåtsträvande och bokstavstrogen islam som kallades för wahabism. Den nya tolkningen passade Muhammed Al-Sauds intentioner utmärkt eftersom wahabismen manar invånarna till en total och blind lydnad för sina ledare och framför allt kungen som var utsedd av Gud. Det blev ett stamkrig som Al-Saud förlorade, och med sina anhängare flydde han till Kuwait.

Sedan dess var det tyst till i början av 1900-talet när olja upptäcktes i dessa trakter. Då blev regionen intressant för stormakterna. Tolv år efter det ottomanska imperiets fall drogs nya gränser och rövarhövdingen Abdelaziz Al-Saud installerades, 1932, som kung av Arabien vars namn han ändrade till Saudiarabien.

Kungen hade då ett par hundra hustrur med var sin barnaskara. Hans första fru, som var från den mäktiga klanen Al-Sudairi i Syrien, tvingade honom att erkänna att bara hennes barn skulle ha rätt att ärva kronan. Kungens barn gjorde som sin far och skaffade sig många hustrur och konkubiner som födde ett oräkneligt antal barn. Uppskattningsvis regeras i dag 24 miljoner invånare av 22 000 prinsar.

Dessa prinsar lever som i Sodom och Gomorra när de befinner sig i engelsktalande västländer. Franska och svenska är för svåra språk för deras IQ.

Kvinnor räknas inte i detta land. De får inte ens köra bil. Det saudiska kungahuset fungerar som Vatikanen, kungen får inte ersättas förrän han är död. Beviset är den nuvarande kung Fahd. Han är senil och kan inte röra sig utan hjälp. Ändå sitter han kvar med en kronprins som är 75 år gammal.

Kungens makt är fullkomlig. Den bygger på klanledare och andra potentater som kallar sig för shejker. Det är de som sins emellan delar på den största delan av olja inkomsterna.

Ett par enkla exempel kan illustrera prinsarnas och shejkernas privilegier. En så kallad shejk som var illitterat visade en gång sitt kontoutdrag. Han hade 1 000 miljoner dollar i Citybank. Hans far var trogen kung Saud och som belöning fick han en oljekälla. Alkohol är förbjuden i landet men den flödar i prinsarnas och shejkernas hem.

Under Ramadan lämnar dessa privilegierade personer sitt land och invaderar London och amerikanska städer. Kasinon i Las Vegas ökar sin omsättning med åtskilliga procent när fastans månad börjar och det är nästan omöjligt att träffa någon myndighetsperson i Saudiarabien med titeln byrådirektör och uppåt. De är på tjänsteresa, sägs det.

Hela kungahuset är ruttet, korrumperat och alla dessa prinsar är lata, arroganta och spenderar miljarder i orgier av sex, sprit och narkotika.

Däremot är lagen mycket sträng mot fattiga och invandrare som bryter mot dessa regler. De kan straffas med halshuggning, piskas offentligt och sättas i fängelse utan vare sig rättegång eller besök.

Numera har kungafamiljen fått draghjälp från terrorbekämpning och ökat pressen på medborgarna. Terroristanklagelser har blivit en käpphäst, partier är förbjudna, yttrandefriheten och mänskliga rättigheter är en hägring.

Det är detta korrumperade system som födde och livnärde typer som bin Laden.

I Koranen står "?Gud förändrar inget folk som inte vill förändra sig självt?". Det är dags för EU, Amnesty International och andra organ att pressa dessa diktatorer till att respektera de mänskliga rättigheterna. Om man menar allvar med spridning av de mänskliga rättigheterna och vill få slut på diktaturen måste man agera nu genom politiska och diplomatiska påtryckningar.

Före detta oljeministern Ahmed Yamani sade på en föreläsning i ett amerikanskt universitet att "Saudiaraber har inga muskler längre". Ytterst få som är födda i landet utför ett hantverk.

ABDEL ZGAIA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons